równanie z parametrem
...: Potrzebna mala podpowiedź

Dla jakich wartości parametru m, równanie |x−1|=−2+1 ma dwa pierwiastki dodatnie?
x−1=−2m+1 lub x−1=2m−1 zal.: −2m+1≥0 oraz 2m−1≥0
m=−
12x+4 lub m=
12x i co z tym dalej? Narysowałem te dwie proste i nie wiem co dalej.
Te równanie nie powinno dawać funkcji kw przypadkiem?
28 kwi 12:59
...: * |x−1|=−2m+1
28 kwi 13:00
Henio: Podpowiem musisz wyliczyc m i narysować to na osi.
28 kwi 13:09
...: No zrobiłem właśnie tak tylko nie wiem co odczytać z osi. pkt przecięcia czy jak?
28 kwi 13:11
...: rozwiązaniem nie będzie przypadkiem m∊(−∞,12> ∪ <12,∞) ?
28 kwi 13:14
...: Wydaje mi się jednak, że m=−
12x+4>0 ∨ m=
12x>0 czyli m∊<0,8>? Nakieruje ktoś?
28 kwi 13:22
Henio: Popatrz na osi tylko przy niektórych m czyli na osi y masz 2 wartości.
28 kwi 13:24
Henio: np przy −2 masz x1 = −2 i x2=4
28 kwi 13:25
Henio: x2 = 5 pomylka mała
ale chyba powinieneś już wiedzieć o co chodzi.
28 kwi 13:27
rumpek: Graficznie robisz, mianowicie:
−|x − 1| = 2m − 1
Czyli wykres |x| w prawo o 1 jednostkę, a następnie obracamy pod O
xi odczytujemy, brak
rozwiązań dla:
2m − 1 > 0
2m > 1 / : 2
itp.
28 kwi 13:28
...: to zły rysunek w takim razie mam. Mi wyszły dwie proste które przecinały by się w pkt (4,2)
gdyby nie było założeń o których wcześniej napisałem. Jakbyś mógł to napisz mi rozwiązanie
algebraiczne z którego otrzymałeś funkcje
28 kwi 13:31
rumpek: Rysujesz tylko −|x − 1| następnie odczytujesz jak dla np.: k nie ma rozwiązania gdy k > 0 i za
k podstawiasz 2m − 1 > 0 i z głowy
28 kwi 13:34
...: Dana jest funkcja f(x)=x2−(m+1)x−2m−2. Dla m=2 wyznacz największą wartość funkcji f w
przedziale <−1;2√2.
Największa wartość dla f(−1)=−2 a najmniejsza to q=−{33}{4}. Dobrze?
28 kwi 14:51
...: * q=−
334 a przedział <−1;2√2>
28 kwi 14:52
...: sprawdzi ktoś?
28 kwi 15:22
...: up
28 kwi 15:44
...: może dzisiaj ktoś mi powie?
29 kwi 23:04
kylo1303: Ktoro ci trzeba? ta funkcji z godziny 14.51?
29 kwi 23:08
Gimli: Co oznacza w tym zadaniu 2 pierwiastki dodatnie ?
I dlaczego ma być 2m−1 > 0, czyli dlaczego poszukujemy braku rozwiazan
30 kwi 14:04