funkcja kwadratowa
jok: Funkcja kwadratowa f ma następujące własności
– zbiorem wartości funkcji f jest przedział (–
∞, 8>
– funkcja f jest rosnąca w przedziale (–
∞, 3> i malejąca w przedziale <3,
∞+);
– wykres funkcji f przecina się OY w punkcie, którego rzędna jest równa (–10).
Wyznacz wzór funkcji f w postaci iloczynowej.
ZWF = (–
∞, 8> więc q= 8
funkcja f jest rosnąca w przedziale (–
∞, 3> i malejąca w przedziale <3,
∞+);
p = 3
wykres funkcji f przecina się OY w punkcie, którego rzędna jest równa (–10).
c=−10
p=3, q=8, c=−10
c= ap
2
gdzie jest błąd?
28 kwi 22:36
Maslanek: A skąd to c=ap2?
28 kwi 22:39
jok: sorry, c= ap
2 + q

teraz wychodzi jak mialo wychodzić.
c= ap
2 + q
−10 = 9a + 8
−18 = 9a
a=−2.
Jak nie wiesz skąd jest c= ap
2 + q to napisz jeszcze raz.
28 kwi 22:42
Beti: skąd masz zależność c=ap2?
ja bym raczej zrobiła tak:
−10 = a(0−3)2+8 −−> a = −2
28 kwi 22:43
Maslanek: Teraz już wiem.
28 kwi 22:44
Beti: no i wszystko jasne
28 kwi 22:44
jok: dziękuje!
28 kwi 22:46
tak!: funkcja kwadratowa f ma nastepujące własności: f(−3)= 0 oraz f(−1)=f(5)= 3
a) czy funkcja kwadratowa ma wartość najmniejszą czy największą, i dla jakiego argumentu jest
ta wartość przyjmowana ?
b) Podaj najmniejszą i największą wartośc tej funkcji w przedziale domkniętym <5;7>
8 sty 17:17