Mając 2 boki trójkąta, oblicz trzeci !!
Mistrzu: Mamy 2 boki trójkąta, i trzeba obliczyć obwód tego trójkąta, obliczając oczywiście wcześniej
trzeci bok. Nie wiadomo jaki to trójkąt, ani jakie ma kąty. Wiadomo, że trzeci bok ma być
liczbą całkowitą ( jak i obwód). Czy umie to ktoś zrobić?
Ps. Ktoś się pode mnie podszył i zakończył wcześniejszą prośbę.
28 kwi 20:22
Aga1.: Tak myślałam.
c−długość trzeciego boku trójkąta
Z trzech odcinków da się zbudować trójkąt, gdy
a<b+c
b<a+c
c<a+b
28 kwi 22:13
Aga1.: Przyjmując :a=1, b=2
c>−1, c>1 i c<3⇒c=2
28 kwi 22:17
Mistrzu: Dzięki wielkie Aga1. Teraz widzę, jakie to było proste
29 kwi 13:39