Jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji trygonometrycznej?
Jul: 2cos2x − cosx Jak wyznaczyć zbiór wartości tej funkcji?
Wiem, że najniższa wartość to −1/8 ze wzoru, ale jak obliczyć najwyższą?
I jak wykres tej paraboli ma się do wykresu cosinusa? Mam miejsca zerowe tej funkcji π/2 i π/3,
ale już najniższa wartość jest wymierna, więc na który wykres mam patrzeć?
29 kwi 15:08
Alkain: Dla najwyższej wartości wystarczy coś zauważyć
cosx przyjmuje wartości <−1,1>
Więc 2cos
2x−cosx maksymalnie przyjmie wartość 3 dla cosx=−1 i po zadaniu
29 kwi 15:13
Jul: A jeśli weźmiemy to jako funkcję po prostu z x i y to x to jest cosx, a y to wartość, która mam
znaleźć, tak? Czyli wtedy na osi OX mam cosx i mam szukać w zakresie między x=−1 i x=1?
Być możę trochę to zagmatwałam, ale nie potrafię sobie tego wyobrazić...
29 kwi 15:23
Alkain: https://matematykaszkolna.pl/strona/427.html
Masz tutaj cosinusoidę. Jak widzisz dla dowolnych x maksymalnie przyjmuje
ona wartość −1 lub 1
I teraz tak, twój przykład:
2cos
2x to zawsze jest dodatnie i maksymalnie przyjmie wartość 2,
ponieważ 2*(1 lub −1)
2 da nam 2
−cosx może przyjąć wartość tak samo od −1 do 1. Ale żeby było jak najwięcej to do 2 musimy
dodać jeszcze jeden.
Więc cosx musi przyjąć wartość −1. Zrozumiano ?
29 kwi 15:31
Mila:
t=cosx i −1≤t≤1 i tylko w tym przedziale ważna dla Ciebie parabola!
f(t)=2t
2−t
| | 1 | | 1 | |
f( |
| )=− |
| wartość najmniejsza |
| | 4 | | 8 | |
wartość największa − badasz na końcach przedziału
f(−1)= 1*(−1)
2+1=3
f(1)= 1
wartość największa to 3 ( to było do przewidzenia, bo −1 leży dalej od osi symetrii paraboli)
29 kwi 15:36
Jul: Ok, chyba rozumiem. Dzięki
29 kwi 15:38
pigor: ... a więc masz dany trójmian kwadratowy zmiennej cosx takiej,
że
−1≤cosx≤1 dany wzorem
f(cosx)=2cos
2x−cosx=
2(cosx−14)2−18,
czyli
f(
14)=−
18 i f(−1)=2−(−1)=3 i f(1)=2−1=1 , a więc
<−18 ; 3> − szukany
zbiór wartości tej funkcji . ...
29 kwi 15:38
Mila:
29 kwi 15:41
Jul: Pomożecie jeszcze? Mam funkcję cos2x − cosx = 0.
przekształcam: 2 cos2x −1 −cosx = 0, wyliczyłam cosx =−12 v cosx = 1. Jak inaczej niż z
wykresu znaleźć wartości x?
29 kwi 16:02
Mila: Zrób analogicznie jak Ci podałam.
29 kwi 16:07
Mila: No i co z tym zadanieM?
29 kwi 16:35