parametr
lucek: | | x2+mx+36 | |
Dla jakich wartosci parametru m równanie |
| |
| | x−4 | |
?
29 kwi 22:14
Maslanek: równanie?
29 kwi 22:15
lucek: =0 ma jeden pierwiastek
sorry
29 kwi 22:17
rumpek:
x
2 + mx + 36 = 0
Δ = m
2 − 144 = (m − 12)(m + 12) = 0
m = 12 v m = −12, jednak musimy sprawdzić, jeszcze jedną rzecz:
Jakie będzie m, gdy x = 4:
16 + 4m + 36 = 0
4m = −52 / :4
m = −13
Zatem odpowiedź to
m = 12 ∨ m = −12 ∨ m = −13
29 kwi 22:25
kylo1303: Wydaje mi sie ze podczas sprawdzania przypadku gdy x=4 nalezaloby sprawdzic czy jest
pierwiastek, czyli: x2−13x+36=(x−4)(x−9)=0 → x=9 czyli sie zgadza. Bo mogloby byc przykladowo
(x−4)2 wiec x nie nalezalby do dziedziny.
29 kwi 23:07
Mila: zał. x≠4
29 kwi 23:24
blogther: i co uwzgledniamy tego x = 4 czy nie ja rozniez na samym poczatku napisałbym ze x ≠ 4 i sie tym
nie zajmował
29 kwi 23:43
Mila: Nie zajmować się.
29 kwi 23:44
rumpek: Podałem prawidłowe rozwiązanie, musisz sprawdzić co się dzieje dla x = 4, bo usuwamy jednakże
tę liczbę z dziedziny ale dla m będzie jedno rozwiązanie
29 kwi 23:44
Mila: tak byłoby w przypadku:
(x2+mx+36)(x−4)=0
29 kwi 23:47
rumpek: cytuję: "Aby nie było zbyt łatwo, jest jeszcze jeden haczyk, mianowicie może zdarzyć się, że
równanie x
2 + mx + 36 = 0 ma dwa rozwiązania, ale jedno z nich jest równe 4 i wtedy
wyjściowe równanie ma tylko jedno rozwiązanie! "
Podstawmy to m = −13 i mamy: x
2 − 13x + 36 = (x − 9)(x − 4) jednakże, x ≠ 4 czyli otrzymujemy
jedno rozwiązanie x = 9
29 kwi 23:50
blogther: a mozemy sobie zmienic tak na tą postac iloczynowa czy jak to sie nazywa?
29 kwi 23:51
blogther: chyba jednak rumpek ma racje
29 kwi 23:52
blogther: ale ja pewnie bym nie zrobił tak z ta czworeczka
29 kwi 23:53
Saizou : ja myślę że nie można brać pod uwagę 4, ponieważ nie można dzielić przez 0, jest to sprzeczność
matematyczna, to co z tego, że dla m będzie jedno rozwiązanie, ale nie będzie istnieć wtedy
równanie
29 kwi 23:53
rumpek: No to Saizou jesteś w błędzie.
29 kwi 23:56
picia: 4 odpada. w pierwszej kolejnosci wyznaczamy dziedzine. czyli x ≠ 0.
29 kwi 23:57
29 kwi 23:58
rumpek: Napisałem wyjaśnienie, trzeba ruszyć główką
29 kwi 23:58
picia: niech Eta sie wypowie.
29 kwi 23:59
rumpek:
30 kwi 00:01
picia: naprawde chcialbym wiedziec na 100 %. nie spotkalem sie z takim zadaniem. a pierwsze co mnie
uczono to wyznaczenie dziedziny wiec mysle jak Saizou
30 kwi 00:05
rumpek:
NAPISAŁEM DLACZEGO ROZPATRUJEMY
WŁAŚNIE PRZEZ DZIEDZINĘ MAMY JEDNO ROZWIĄZANIE
30 kwi 00:06
picia: spokojnie.
czyli jesli za m= − 13 to rownanie bedzie miec jedno rozwiazanie? dobrze rozumiem?
30 kwi 00:11
rumpek: post z godziny:
23:50 naprawdę nie czytacie?

a w piątek matura z polskiego
30 kwi 00:12
ZKS:
rumpek ma rację.
30 kwi 00:13
rumpek: Dziękuje
30 kwi 00:14
Basiek: Jest właśnie taka tendencja, że większość tu nie czyta całych postów, całych tematów...
Rumpek, Ty też
30 kwi 00:15
ZKS:
Wsparcie musi być skoro piszesz poprawnie.
30 kwi 00:15
30 kwi 00:16
picia: juz wiem!policzylem Δ i sprawdzilem. jedno to 9 a drugie 4 wiec moze byc. dal 13 Δ>0 ale
rozwiazanie bedzie tylko jedno!
30 kwi 00:16
rumpek: picia 
dokładnie to samo zrobiłem w poście o
23:50 aby wam udowodnić

trudno było
przewinąć w górę

?
30 kwi 00:17
picia: sorry

faktycznie jest dokladnie wyjasnione.
30 kwi 00:18
30 kwi 00:19
rumpek: Czytasz

? Streszczenia

? Ja około 10 jadę rowerem nad jezioro z książkami, trzeba się
zrelaksować
30 kwi 00:19
picia: to sa te nawyki ze szkoly..
ale juz bede wiedzial na przyszlosc.
30 kwi 00:20
Basiek: Oczywiście.

Czytam streszczenia, piszę rozprawki po ang, uczę się słówek, robię arkusze...
wsio.
30 kwi 00:21
rumpek: Uniwersalna dziewoja

Ja najbardziej się lękam polskiego, ale za tydzień będzie już po <uff>
30 kwi 00:22
Basiek: Czytaj "od jutra".

Jak mi się uda, to sobie kupię prezent w ramach automotywacji i wpierania
rozwoju silnej woli. Jak już wstanę przed 13, to będzie z górki

30 kwi 00:24
rumpek: Tak kup sobie prezent − zbiór zadań z matmy
30 kwi 00:25
Basiek: A po co mi kolejny?
30 kwi 00:26
rumpek: Praktyka czyni mistrza
30 kwi 00:28
Basiek: Na wakacje mam masę (naprawdę masę) innych planów.
30 kwi 00:28
30 kwi 00:29
Basiek: Giełda i gotowanie

Ale matematyki też na pewno nie porzucę

Myślałam też nad
podszlifowaniem zaniedbanego angielskiego

I maaaasę książek przeczytać, no i oglądnąć
wszystkie filmy, które zostały mi polecone, a nigdy jakoś nie było czasu.
30 kwi 00:32
rumpek: Jak otrzymam świadectwo maturalne to wpierw co zrobię − wyśpię się porządnie

należy się za
te 3 lata
30 kwi 00:36
Basiek: Właśnie! Dlatego na mnie pora. Dobranoc
30 kwi 00:39
rumpek: co tak szybko

Branoc Branoc
30 kwi 00:40
Basiek: Mój genialny plan zakładał, że dziś poszłam spać o 6:30...

tzn. już wczoraj

30 kwi 00:41
rumpek: 
A ja wstałem wczoraj o 5:40
30 kwi 00:42
Basiek: 
wstałeś godzinę wcześniej, niż ja się położyłam... trochę paranoja.

Ale podziwiam

A teraz cichutko, dobranoc
30 kwi 00:44
rumpek:

− podejście drugie
30 kwi 00:45
Mila: Rumpek − argument logiczny co do wyboru m=−13, ale założenie trzeba napisać. Właśnie z
powodu braku tego założenia w równaniu wymiernym są kłopoty.
Częste pytanie:
ile rozwiązań ma równanie:
bez założenia, bardzo dużo uczniów udziela błędnej odpowiedzi.
30 kwi 09:57
Saizou : to w końcu kto ma rację?
30 kwi 10:00
Mila: Saizou− założenie trzeba napisać, ale licznik trzeba sprawdzic, dałam Ci konkretny przykład.
Chodzi o liczbę rozwiązan.
| | x2−4 | |
Równanie : |
| =0 ma tylko jedno rozwiązanie bo musi być spełniony warunek x≠2. |
| | x−2 | |
Tu nie ma problemu kto ma rację, tylko jest problem, że trzeba sprawdzić licznik... wczytaj się
w komentarz
Kylo1303 z godziny 23
07
30 kwi 10:10
rumpek: Nie napisałem x ≠ 4 bo myślałem, że to oczywiste

Resztę wyjaśniłem w komentarzu o
23:50
30 kwi 10:16
Mila: rumpek wszystko ,OK.
qui pro quo!
30 kwi 10:19
Mila: ?23^^44 i 2347 i to też
30 kwi 12:48