matura
asdf:
Ma ktoś namiary na arkusze maturalne z matematyki?
Proszę o linki.
28 kwi 15:40
28 kwi 15:41
28 kwi 15:42
asdf: Dzięki wam bardzo
28 kwi 15:43
kylo1303: Mozesz sobie jeszcze szukac matury z OKE i ze stron typu zadania.info
28 kwi 15:44
asdf: A co do zadania.info to mogę podesłać wam 7 arkuszy wraz z odpowiedziami (z konta premium).
Tylko to podstawa, a to dla Was chyba za niski poziom

Chociaż zadania.info podstawa odbiega
trochę od matury podstawy

"Zachacza" o rozszerzenie w małym stopniu.
28 kwi 15:46
kylo1303: Podstawowa to raczej mnie nie interesuje

Za malo mam czasu w stosunku do ilosci
materialow do przerobienia. Nawet myslalem o koncie na zadania.info ale wlasnie uznalem ze nie
ma sensu bo w internecie mam wystarczajaco duzo arkuszy, a nawet jeszcze wiecej. A tez na
maturce zdaje 4 przedmioty na rozszerzeniu wiec nie narzekam na zbyt duza ilosc czasu.
28 kwi 15:51
asdf: To ty też z tego rocznika, gdzie przez 2 (u mnie 3 − tech. inf.)lata uczyli do starej matury z
angielskiego, a w ostatnim roku zaczęli przygotowywać do nowej, gdzie tak naprawde nikt nie
wie czego się spodziewać?
28 kwi 15:54
kylo1303: Ale to mowisz o zmianach na ustnej? Z rocznika tego co ty, chyba ze nie jestes maturzysta

I akurat angielski to zdaje na rozszerzeniu wiec tak nie bardzo sie przejmuje tym jakie
wprowadza zmiany bo i tak napisze na ponad 80% (ach ta skromnosc). Jednak jak czlowiek sie
uczy 9 lat w szkole + 4 dodatkowo to cos tam umie.
28 kwi 15:57
asdf: albo uczy się tylko 4 lata angielskiego, bo w podstawówce i gimnazjum nie było grupy

A w
technikum "BABA

!" która nic nie nauczyła przez 4 lata, a wymaga tyle co od kogoś kto już zna
angielski na perfekt
28 kwi 16:05
matroz: nie wiem jak wy, ale ja przez brak kompetencji nauczycielki więcej nauczyłem się ang w
gimnazjum niż w liceum (własnej inwencji nie wkładałem − nie liczy mi się do rekrutacji, nie
bd miał na studiach) aczkolwiek wiadomo przydaje się w życiu
28 kwi 16:12
asdf: oby zdać

Mały jest mnożnik za maturę ustną z angielskiego, najwięcej z matematyki i
informatyki tam gdzie chcę iść
28 kwi 16:21
matroz: myślałem że ustną nigdzie nie liczą
28 kwi 16:23
asdf: ta? to super bo wiem, że matury z polskiego też nigdzie nie liczą

Fajnie
28 kwi 16:27
matroz: dla mnie liczą tylko matma podstawa+mat rozszerzona albo tylko mat rozszerzona albo matma
rozszerzona plus ang pisemny (ost opcja najmniej prawdopodobna, jeśli już to ang małe ma
znaczenie)
28 kwi 16:29
asdf: podobnie, tylko ja nie zdaje mat. rozszerzonej (a żałuję), pomożesz mi w tym zadaniu?
Dany jest ciąg (an), w którym an = (–1)n * (n – 1), n N+. Jeżli k jest liczbą naturalną
nieparzystą,
to:
A. ak +1 = –k B. ak +1 = k C. ak +1 = k – 2 D. ak +1 = –k + 2.
Wolę podpowiedź niż rozwiązanie.
28 kwi 16:33
matroz: Oo co to?
28 kwi 16:38
asdf: zadanie z arkusza, później zrobię nowy temat to wrzuce te zadania, których nie mogę zrobić.
28 kwi 16:40
matroz: ok ale co to za znak
przez te znaki nie czaję polecenia
28 kwi 16:41
matroz: to macierz jakaś?
28 kwi 16:42
asdf:
Dany jest ciąg (an), w którym a
n = (−1)
n * (n − 1), n ∊ N
+. Jeżeli k jest liczbą naturalną
niepatrzystą, to:
A. a
k + 1 = −k
B. a
k + 1 = k
C. a
k + 1 = k − 2
D. a
k + 1 = −k + 2
Obliczyłem a
n oraz a
n + 1, wyznaczyłem iloraz ale nie wiem co dalej

n = 2k − 1? czy jak
28 kwi 16:45
asdf: poprawiam, odwrotnie:
k = 2n − 1
28 kwi 16:46
matroz: dużo nam powie początek: (−1)n
dla n parzystych wynik tej części wzoru wyniesie 1
dla n nieparzystych wyniesie −1
k jest nieparzyste
ak=−(k−1)
ak+1=−(k+1−1)=−k
odp A
tak masz w odp?
28 kwi 16:51
asdf: nie
28 kwi 16:52
asdf: jest odpowiedź b
28 kwi 16:55
matroz: dla k parzystego będzie
ak=k−1
ak+1=k+1−1=k
może polecenie pomyliłeś jeśli w poleceniu bd że k jest parzyste to będzie odp b
28 kwi 17:03
28 kwi 17:10
matroz: ak+1=(−1)k+1*(k+1−1)=1*k=k
28 kwi 17:15
matroz: dla k nieparzystego k+1 jest parzyste więc (−1)k+1=1
28 kwi 17:15
matroz: nie powinienem obliczać najpierw ak a potem ak+1 ponieważ wyrazy ciągu zmieniają znak co
następny. dlatego kiedy obliczyłem najpierw ak a potem ak+1 wyszła mi liczba o innym znaku
(−k zamiast k). mój błąd.
28 kwi 17:18
h: ∑7∑6745⇔
28 kwi 17:24
matroz: @h co Ty powiesz?
28 kwi 17:28
28 kwi 19:11
asdf: dzięki
28 kwi 21:18
1 sie 09:55