Ciąg an określony jest rekurencyjnie. Czy jest to ciąg arytmetyczny lub geometry
Edzio: Ciąg an określony jest rekurencyjnie. Czy jest to ciąg arytmetyczny lub geometryczny ?
a1=−5
an+1=3nan
28 kwi 21:12
Edzio: Pomoże ktoś
28 kwi 21:55
Maslanek: a1 = −5
a2 = −15
a3 = −135
a4 = −27*135
Nie powinno być czasem an+1 = 3n * an?
Wtedy
a1= −5
a2 = −15
a3 = −90
a4 = −810
Albo raczej 3 * an?
Wtedy:
a1 = −5
a2 = −15
a3 = −45
a4 = −135
Wtedy byłby geometryczny. Tak to jest nijaki.
28 kwi 21:55
Trivial:
To nie jest ani geometryczny, ani arytmetyczny...
Metoda rozwijania:
an+1 = 3nan
= 3n*3n−1an−1
= 3n*3n−1*3n−2an−2
= 3n*3n−1*3n−2*3n−3an−3
= 3n*3n−1*3n−2*3n−3*...*3n−kan−k
weźmy n−k = 1 (żeby wstawić a1):
an+1 = 3n*3n−1*3n−2*3n−3*...*31a1
= 3n + n−1 + n−2 + n−3 + ... + 1a1
= 3n(n+1)/2*(−5)
an = −5*3(n−1)n/2.
28 kwi 21:57