:(
kiki93: mam jeszcze jedno zadanie⇒ ciąg rekurencyjny
a1=−20
an+1=Ian−10I
a)obl a100
no więc,wkurza mnie to zadanie, nie wiem co zrobić:((
28 kwi 22:41
Maslanek: a1 = −20
a2 = 30
a3 = 20
a4 = 10
a5 = 0
a6 = 10
a7 = 0
a8 = 10
...
a100 = 10.
28 kwi 22:43
kiki93: no dobrze,tylko jak do tego doszłąś/doszedłeś? bo ten ciąg własnie raz maleje raz rośnie,wiec
jak tu r wyliczyć? lub q?
28 kwi 22:45
kiki93: no i też nie wiem czy liczyć jak coś to r czy q..:(
28 kwi 22:48
Basiek: W pewnym momencie zaczyna się powtarzać 10,0,10,0,10,0− tak cały czas aż w nieskończoność.
28 kwi 22:49
kiki93: acha,czyli musimy sami do tego dojść... dziękuje
28 kwi 22:50
Maslanek: Mhm... Zaczynają nam się powtarzać wyrazy.
Te o nieparzystych numerach są równe 0.
Te o parzystych są równe 10.
100 to parzysta liczba, więc W=10
28 kwi 22:50
kiki93: druga częśc tego zadania to wyznacz sume 50 pocżatkowych wyrazów. nie pisałam wczesniej ,bo
myslałam ze zrobię,lecz nie udało mi i się
29 kwi 10:28
kiki93: napiszę ,jak ja to robię: no więc rozbiłam sobie ten ciąg,na dwa osobne−jeden z
parzystymi/nieparzystymi,
no wiec 1 z parzystymi
po przekszatłceniu n=an−a1r +1
a1=10 n=10−100 *0 ← ale przez ) nie mozna mnożyć,wiec nie wiem jak to zrobić:(
nie wiem również czy może to jest c.geometryczny,wtedy q=1 ,no ale na r mi też pasuje,choć
gdyby to było 0 to byłby stały...
29 kwi 10:38
kiki93: przez 0 nie można dzielić*
29 kwi 10:39
kiki93: :(
29 kwi 10:58
kiki93: if anyone could help me...
29 kwi 11:23
kiki93: :(
29 kwi 12:03
Maslanek: Suma 50...
Najpierw jakaś tam suma paru pierwszych: S
1 = 40
Zaczynam od a
5 ciąg pierwszy o numerach nieparzystych (b
n), więc:
b
1 = a
5 = 0
b
x = a
49 = 0
Co by nie było S
b = 0
Następnie biorę a
6 − od niego zaczynam ciąg o numerach parzystych (c
n), więc:
c
1 = a
6
c
x = a
50
Ilość liczb w ciągu a
n: 50=6+2n−2 ==> n=23
Czyli tyle samo mam w ciągu (c
n), zatem x=1+23−1=23
| | c1+c23 | |
Czyli Sc = |
| * 23 = 12*23 = 230 + 46 = 276 |
| | 2 | |
Ostatecznie S=S
1 + S
b + S
c = 40 + 0 + 276 = 316
29 kwi 13:45