..
kiki93: alkain..jesteś?
29 kwi 11:02
Alkain: Tak
29 kwi 11:04
kiki93: mam pytanie.jak mamy ciąg,w którym a1=10 a2=0 a3=10 i tak dalej to skąd mam wiedzieć czy
liczyć r czy q?
29 kwi 11:05
kiki93: bo jak się to ciąg rozbije na parzystyi nieparzysty to q moze byc równe 1 ,a r =0...:((
29 kwi 11:07
Alkain: No, kombinuj kombinuj
29 kwi 11:08
kiki93: no właśnie...i nie wiem czy to ma być q czy r
29 kwi 11:09
kiki93: a może to jest ciąg geometryczny,który jest także arytmetycznym? jest coś takiego?
29 kwi 11:10
jok: Moim zdaniem
Nie jest to ciag arytmetyczny bo musi byc rosnacy albo malejacy, geometryczny moze byc rosnacy
i malejacy
a
2 = a
1 * 1
x
| | n | |
reszta z dzielenia x= |
| |
| | 2 | |
a
3 = a
1 *1
x
ODP.To jest Ciag geometryczny.
29 kwi 11:31
jok: zle zrobione , nie czytac tego up,
an = 10 * x
gdzie x jest reszta z dzielenia n/2
29 kwi 11:33
kiki93: hmm..średnio rozumiem..
29 kwi 11:37
kiki93: @jok,czyli to jest gheometryczny tak?
29 kwi 11:38
jok: no raczej geometryczny, arytmetyczny odpada tutaj
29 kwi 11:53
kiki93: ale pewny nie jestes...
29 kwi 12:00
Alkain: Ty z 11:04 i 11:08 nie podszywaj się za mnie

To nie ja ktoś się za mnie podaje
kiki93 mam rozumieć że ten ciąg wygląda tak:
a
1=10
a
2=0
a
3=10
a
4=0
a
5=10
i tak dalej....
Sprawdzenie czy arytmetyczny:
a
2≠10
Ciąg nie jest arytmetyczny
Sprawdzenie ciągu geometrycznego:
a
22=a
1*a
3
0
2=10*10
0≠100
Ciąg również nie jest geometryczny.
Jest to jakiś inny rodzaj ciągu
29 kwi 14:01
Aga1.: Po prostu ciąg liczbowy, ale jakie jest polecenie?
29 kwi 16:50
kiki93: polecenie jest tu
143848
30 kwi 08:46
kiki93: Alkain to chyba wyższa matematyka jest
30 kwi 08:47
Alkain: A tam od razu wyższa...
30 kwi 12:10
kiki93: ciąg wyższej matematyki
30 kwi 14:43