ciągi z log
matroz: każda z liczb k,m,n,x jest dodatnia i różna od 1, zaś liczby logkx, logmx, logn{x} są
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wykaż, że n2=(kn)logkm
Mam ogromny problem z tym zadaniem... zadanie z zestawów Kiełbasy
28 kwi 20:04
matroz: 2logmx=logkx+lognx
Jak się pozbyć iksa? znam prawa działań na logarytmach, ale nie potrafię tego rozwiązac
28 kwi 20:06
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
logmx= |
| logkx= |
| lognx= |
| |
| | logxm | | logxk | | logxn | |
to:
| | 2 | | logxn+logxk | |
|
| = |
| |
| | logxm | | logxn*logxk | |
| | 2 | | logx(kn) | |
|
| = |
| |
| | logxm | | logxn*logxk | |
| | logxm*logx(kn) | |
2logxn = |
| |
| | logxk | |
log
xn
2= log
km* log
x(kn)
log
xn
2= log
x(kn)
logkm
n
2= (kn)
logkm
c.n.u
28 kwi 20:29
matroz: Eta dziękuję Ci bardzo

największy problem miałem ze zrozumieniem tego
umiem to samo lecz 'w drugą stronę'

generalnie mam nadzieję że na maturze będzie niewiele zadań na takim poziomie.
28 kwi 20:52
Eta:
28 kwi 21:05