Prawdopodobieństwo
nieuk: W pewnej klasie kazdy uczen umie pływać lub jezdzic na nartach. Uczniowie umiejący pływac
stanowia 80% wszystkich, jezdzący ma nartach−50%. oblicz ze losowo wybrany uczen :
b) umie jezdzic na nartach jesli wiadomo ze umie pływać.
Jak do tego sie zabrać?
Wiem że na nartach umie 0,5 − przyjmuję że to zdarzenie A
pływać nie umie 0,2 − przyjmuję że to zdarzenie B
i co dalej?
Chciałem policzyć iloczyn, ale nie wiem jak za bardzo
mając wzór: AuB= A + B − AnB
podstawiam sobie
AuB = 0,5 + 0,2 − AnB
i nie wiem co dalej.
ma ktoś jakiś pomysł?
z góry dzięki
28 kwi 21:33
ewa: x− liczba uczniów w klasie
P=0,8x
N−P∩N=0,2x
N=0,5x
zatem P∩N=0,3x
28 kwi 22:08
nieuk: ahaaaa
dobra, dzięki
a jak ten podpunkt rozwalić?:
c. umie jeździć na nartach, jeśli nie umie pływać.
28 kwi 22:23
nieuk: wie ktoś jak to zrobić?
29 kwi 09:16