niewymierosc
lolek: usuń niewymierosc z mianownika ułamka √2−1 / √2 +1
otrzymamy liczbę ?
29 kwi 16:55
lolek: ?/
29 kwi 16:58
lolek: wiecie jak ?
29 kwi 17:02
AS:
| | 1 | | 1 | | √2 | |
√2 − |
| + 1 = √2 − |
| * |
| + 1 = |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
29 kwi 17:23
lolek: tylko ze takiej odp nie ma
29 kwi 17:27
kylo1303: | √2−1 | |
| mnozysz licznik i mianownik przez (√2−1) aby otrzymac wzor skroconego |
| √2+1 | |
mnozenia a
2−b
2
29 kwi 17:31
AS: Bo naucz się poprawnie zapisywać postać ułamkową −
możesz przy takim zapisie oblać każdy egzamin.
29 kwi 17:37
kylo1303: Zgadza sie, tam u ciebie AS mozna by to skrocic jeszcze troche, ale to mniejsza− mysle ze
i tak bedzie sie roznilo z jego odpowiedziami bo domyslam sie ze zapis bedzie taki jak podalem
wyzej.
29 kwi 17:43
Mila: (a−b)*(a+b)=a
2−b
2
| √2−1 | | √2−1 | | √2−1 | | 2−2√2+1 | |
| = |
| * |
| = |
| =3−2√2 |
| √2 +1 | | √2 +1 | | √2 −1 | | 2−1 | |
29 kwi 23:09