Dane są dwa wierzchołki równoległoboku A(2,5) B(5,1)
Olla: Dane są dwa wierzchołki równoległoboku A(2,5) B(5,1) oraz jego pole = 17. Wyznacz współrzędne
pozostałych dwóch wierzchołków wiedząc że punkt przecięcia się przekątnych znajduje się na osi
rzędnych.
28 kwi 17:07
Mila: Zaznacz punkty w układzie wsp.
|AB|=5
Prosta AB; y=ax+b
5a+b=1
2a+b=5
y=−U(4}{3}x+U(23}{3}
O=(0,p) − punkt przecięcia przekątnych.
P
ΔABO=1/4 pola równoległoboku.=17/4
U(1}{2}*h*5=17/4
odległość punktu O od boku AB =h
Prosta AB w postaci ogólnej: 4x+3y−23=0
| |0*4+3*p−23| | | 17 | |
| = |
| |
| √42+32 | | 10 | |
p=........... spróbuj dokończyć, napisz odpowiedź,
29 kwi 00:34
Gustlik:
Mila,
Olla Można prościej − z wektorów:
A(2,5)
B(5,1)
O=(0, p)
AB
→=[5−2, 1−5]=[3, −4]
Wektor AO
→=[0−2, p−5]=[−2, p−5]
Wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AO
→)=
| 3 −4 |
| −2 p−5 |
=3(p−5)−(−4)*(−2)=3p−15−8=3p−23
| | 1 | | 1 | |
PΔABO= |
| |d(AB→, AO→)|= |
| |3p−23| |
| | 2 | | 2 | |
2|3p−23|=17
2(3p−23)=17 v 2(3p−23)=−17
6p−46=17 v 6p−46=−17
6p=63 /:6 v 6p=29 /:6
| | 63 | | 21 | | 21 | | 29 | | 29 | |
1o p= |
| = |
| O=(0, |
| ) v 2o p= |
| O=(0, |
| ) |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 21 | | 11 | |
ad 1o AO→=[−2, |
| −5]=[−2, |
| ]=OC→ |
| | 2 | | 2 | |
| | 11 | |
AC→=2*AO→=2*[−2, |
| ]=[−4, 11]=[x−2, y−5] |
| | 2 | |
A(2,5)
C=(x, y)
x−2=−4, y−5=11
x=−2, y=16
C=(−2, 16)
DC
→=AB
→=[5−2, 1−5]=[3, −4]=[−2−x, 16−y]
−2−x=3, 16−y=−4
x=−5, y=20
D=(−5, 20)
ad 2
o − robisz analogicznie.
29 kwi 02:13
Mila: Gustlik po obliczeniu p, zamierzałam z wektorami popracować, ale czekałam na odzew od OLLi
i jej obliczenia (w końcu to ona musi zrozumieć i umieć).
Pozdrawiam Cię świątecznie
29 kwi 14:39
Gustlik: Mila nie rozumiem tylko czemu podstawy matematyki... no właśnie wycofano z poziomu
podstawowego. Takimi podstawami są np. wektory w geometrii analitycznej czy kombinatoryka w
prawdopodobieństwie, a takze dzielenie wielomianów, tw. Bezouta i schemat Hornera w
wielomianach. Wycofano fajne i proste metody, zrozumiałe dla większości uczniów − wiem to z
doświadczenia, bo uczę tych metod mimo ich braku w programie nauczania, a uczniów uczy się po
murzyńsku, na okrętkę zamiast prosto. Natomiast zadania na dowodzenie zostały na podstawach,
gdy większość uczniów z poziomu podstawowego na widok słów "wykaż że" w poleceniu dostaje co
najmniej stanu przedzawałowego. A na każdym arkuszu z podstaw są co najmniej dwa takie
zadania.
Ucz wektorami, uczniowie najlepiej rozumieja tę metodę.
Pozdrawiam Cię świątecznie, życzę miłej Majówki. Mam nadzieję, że będzie udana, bo piękne lato
mamy tej wiosny. U mnie pogoda przypomina lipiec − w dzień 30 stopni, a nawet w nocy można
wyjść na podwórko w t−shircie i krótkich spodniach, bo jest 20 stopni, co w kwietniu jest
rzadkością.
30 kwi 00:56