proste o równaniach
kacper: Proste o równaniach y=3x+2 oraz y=−12x+3
A. są równoległe i różne
B. są prostopadłe
C. przecinają się pod kątem innym niż prostym
D. pokrywają się
Jak to sprawdzić?
28 kwi 21:57
28 kwi 22:00
Maslanek: C.
Ni prostopadłe, ni równoległe
28 kwi 22:01
kacper: Z tego co wysłałaś wiem, że odp A i B są błędne. Tylko co dalej?
28 kwi 22:03
kacper: Ok Maslanek. To pod jakim kątem się pokrywają?
28 kwi 22:03
Maslanek: Skoro nie są prostopadłe to na pewno nie pod prostym.

Ale skoro nalegasz to możesz policzyć kąt przecięcia z osią OX.
Czyli
1) tg a = 3
2) tg a= −1/2
Następnie jak myślę odjąć dwa kąty i masz kąt przecięcia.
28 kwi 22:05
Maslanek: Pokrywają się, kiedy:
f(x)=ax+b
g(x)=cx+d
Czyli, kiedy f(x)=g(x) ⇔ a=c i b=d.
Nie umiem czytać
28 kwi 22:06
picia: z tego co wylalEM jak juz

a kata nie potrzebujesz
28 kwi 22:07
picia: taki sam wzor maja po prostu
28 kwi 22:09
kacper: Ok, dzięki. Już rozumiem. Jeśli proste nie są prostopadłe to nie mogą się pokrywać pod kątem
prostym
28 kwi 22:09
Maslanek: Nie mogą się przecinać pod kątem prostym.
Pokrywają się, kiedy mają te same wzory.
28 kwi 22:10
kacper: 'Picia' nie gniewaj się. Ale nick brzmi bardziej kobieco, więc dlatego pomyliłem ale zapamiętam
28 kwi 22:10
kacper: To już namieszałem. Tu facet, nie dziewczyna. Tam się pokrywają, nie przecinają
28 kwi 22:12
picia: spoko

a jak sie moga pokrywac pod katem prostym?
28 kwi 22:15
kacper: Za trudne pytanie
28 kwi 22:17
picia: tylko moga sie przeciac w jednym punkcie
a jesli nie sa prostopadle i rownolegle ( rowniez sie nie pokrywaja) to wiadomo ze musza sie
przeciac pod jakims katem
28 kwi 22:20
kacper: Wszystko jasne
28 kwi 22:22