`
123: Jeżeli promień podstawy stożka zwiększymy 3 razy ,a wysokość tego stożka zmniejszymy 3 razy ,to
otrzymamy stożek ,którego objętość;
A. nie zmieni się
B. jest 3 razy większa
C. jest 3 razy mniejsza
D. jest 9 razy większa
Proszę o wyjaśnienie.
29 kwi 12:41
Basia:
stożek początkowy: r, h
stożek po zmianach: R=3r, H =
h3
| | 1 | | 1 | | h | | 1 | | 1 | |
V2 = |
| πR2*H = |
| π*(3r)2* |
| = |
| π*9r2*h = r2*h = 3* |
| πr2*h = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
3*V
1
29 kwi 12:56
123: dokładnie zrobiłem podobnie ,ale pierwszy stożek podzieliłem przez drugi i wyszedł mi inny
wynik V1/V2
29 kwi 12:59
Basia:
nie mógł wyjść inny
| V1 | | 13πr2*h | | 1 | |
| = |
| = |
| = 3 |
| V2 | | 13π*9r2*h3 | | 13 | |
29 kwi 13:03
123: czyli musiałem zrobić błąd w liczeniu dziękuje bardzo.
29 kwi 13:09