liczba x
Klaudi: Dna jest liczba x=(1+√2)3−(2−√2)2. Wyznacz liczbę odwrotną do liczby x. Wynik przedstaw w
postaci wyrażenia a+b√2, gdzie a,b należą do R.
30 kwi 00:28
picia: nie liczac.najpierw podnies do potegi. potem odejmij.potem 1/wynik i usun niewymiernosc.
30 kwi 00:31
Klaudi: Nie czaje
30 kwi 00:32
picia: nie licze napisalem bo nie chce mi sie liczyc

ten pierwszy podniesc do 3 ten drugi do 2 i
odejmij.
| | 1 | |
liczba odwrotna do x to |
| |
| | x | |
30 kwi 00:37
Klaudi: 1+3
√2+6+2
√2− (4−4
√2+2)= 7+5
√2−4+4
√2−2= 1+9
√2. TAK




30 kwi 00:44
konrad: a skąd ta szóstka
30 kwi 00:45
konrad: aa sorry, tam jest do trzeciej
30 kwi 00:46
picia: z tego co widze w pamieci to podniesione jest dobrze. ale jeszcze masz liczbe odwrotna
przedstawic.
30 kwi 00:47
konrad: czyli − tak
teraz podaj liczbę odwrotną
30 kwi 00:47
picia: 12 tam bedzie.
30 kwi 00:48
picia: czyli dobrze ma.juz mi mylicie.nie na to rownanie patrze
30 kwi 00:50
Klaudi: nie wiem jaka jest liczba odwrotna!
30 kwi 00:51
konrad: | | 1 | |
picia napisał "liczba odwrotna do x to |
| " |
| | x | |
30 kwi 00:52
konrad: czyli pod ten x podstawiasz to co wyliczyłąś
30 kwi 00:52
30 kwi 00:52
Klaudi: No wiem, ale muszę ją podać jako a+b√2...
30 kwi 00:55
Ajtek:
Usuń niewymierność z mianownika i samo wyjdzie.
30 kwi 00:56
Klaudi: Mi nie wyszło

30 kwi 00:57
konrad: napisz co Ci wyszło
30 kwi 00:58
Klaudi: No właśnie nic.
30 kwi 01:00
konrad: nic nie mogło wyjść
30 kwi 01:01
Klaudi: Mogło
30 kwi 01:02
Ajtek:
| 1 | | 1 | | 1−9√2 | |
| = |
| * |
| =... |
| 1+9√2 | | 1+9√2 | | 1−9√2 | |
30 kwi 01:04
Klaudi: No tyle też wiem, a dalej?
30 kwi 01:05
konrad: no wymnóż to
30 kwi 01:05
Ajtek:
Dalej..... nie umiem.
30 kwi 01:07
30 kwi 01:08
Klaudi: 162 powinno byc
30 kwi 01:09
Ajtek:
Czyli masz:
| 1−9√2 | | 1 | | −9√2 | |
| = |
| + |
| =... |
| −161 | | −161 | | −161 | |
30 kwi 01:14
Klaudi: nooo i...?
30 kwi 01:15
Ajtek:
No i działaj

.
30 kwi 01:16
Klaudi: jak?:(
30 kwi 01:16
Ajtek:
Ile to jest:
nie licz tego na kalkulatorze!
30 kwi 01:18
30 kwi 01:21
Klaudi: no własnie chciałam to napisac

Dziękuję Ci bardzo...
30 kwi 01:22
picia:
30 kwi 01:24