.
DSGN.: Wojtuś wylosował jedną monetę ze skarbonki zawierającej 3 złotówki, 4 dwuzłotówki i 3
pięciozłotówki. Następnie, w zależności od wyniku pierwszego losowania, wylosował jeszcze trzy
monety, gdy za pierwszym razem otrzymał złotówkę, dwie monety, gdy pierwsza była dwuzłotówką
oraz jedną monetę, gdy w pierwszym losowaniu dostał pięciozłotówkę. Jakie jest (z dokładnością
do 0,01) prawdopodobieństwo, że postępując w ten sposób, zgromadził łącznie co najmniej 8
złotych.
25 kwi 12:05
DSGN.: z takich ciekawszych to jeszcze

Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego zmniejszy się o 25%, jeżeli wykreślimy z niej
składniki o numerach parzystych niepodzielnych przez 4. Obliczyć sumę wszystkich wyrazów tego
ciągu wiedząc, że jego drugi wyraz wynosi 1.
Jaka jest długość przedziału wartości parametru p, dla którego równanie:
√x+8p=
√x+2p
posiada rozwiązanie?
| | 5 | |
W koło o powierzchni |
| π wpisano trójkąt prostokątny o polu 1. |
| | 4 | |
Jaki jest promień okręgu wpisanego w ten trójkąt?
| | a | |
Tangens kąta ostrego α równy jest |
| |
| | b | |
gdzie a =(
√2+√3−
√2−√3 )
2 b=(
√√2+1−
√√2−1)
2
jaka miare ma kąt α ?

miłego liczenia
25 kwi 12:55
Mefisto: Idiotyczne, wchodzisz na stronę Polibudy na Indeks , zadania ma ktoś za ciebie rozwiązać?
28 kwi 19:14