trójkąt
kacper: Wysokość trójkąta równobocznego jest równa 1. Pole tego trójkąta jest równe:
A √3
B. √33
C. 43
D. √23
proszę o wskazówki
29 kwi 19:58
picia: wzor na wysokosc w trojkacie rownobocznym i wzor na pole trojkata rownobocznego.
29 kwi 20:00
ICSP: 1. Jeżeli znasz wzór na pole z ożyciem wysokości to użyj. Jeżeli nie patrz punkt 2.
2. Najpierw wylicz bok a później pole. Samo podstawienie do wzorów.
29 kwi 20:00
picia: on to do matury wiec powinien znac te wzory
29 kwi 20:03
kacper: O matko
29 kwi 20:04
kacper: Pewnie, znam je... wszystkie
29 kwi 20:05
picia: wiesz jak zrobic?podstawiasz tylko do wzoru.
29 kwi 20:06
29 kwi 20:07
kacper: Chodzi o ten wzór? h=a√32
29 kwi 20:08
picia: tak, z niego wyliczysz a. potem do wzoru na pole ktory tez jest na stronie co podalem.
29 kwi 20:09
kacper: Nie wiem, pamiętam że dużo zadań się tak robiło ale nie wiem jak
pisze że h to wysokość czyli 1=a√32
Nie wiem co z tym trzeba zrobić czy to dzielić przez √3 czy co
29 kwi 20:16
picia: najpierw pozbadz sie ulamka. czyli *2.
29 kwi 20:18
kacper: 2=2a√3
Inaczej jakoś?
29 kwi 20:24
konrad: a skąd ta dwójka poi prawo?
29 kwi 20:25
picia: 2=a√3 dzielisz przez √3 i usuwasz niewymiernosc z mianownika
29 kwi 20:26
kacper: 2√3/3 = a
29 kwi 20:36
konrad: yea
29 kwi 20:38
kacper: Co teraz muszę zrobić? kolejny wzór?
29 kwi 20:38
konrad: no teraz podstawiasz to do wzoru na pole trójkąta równobocznego − picia podał Ci link ze
wzorami
29 kwi 20:39
kacper: I to jest zadanie tylko za 1 pkt...
29 kwi 20:40
konrad: bo to jest proste zadanie
29 kwi 20:41
picia: jak sie zna te wzory to zajmuje to gora minute
29 kwi 20:41
kacper: P=a2√34
29 kwi 20:41
konrad: no, ten wzór
29 kwi 20:42
kacper: haha OK

Tylko to strasznie długie wyszło, zastanawiam się jak je do kwadratu podnieść
29 kwi 20:44
konrad: normalnie
29 kwi 20:45
29 kwi 20:45
kacper: Wiecie jak jest gorąco, no prawie 21 a tu upał mamy, myśleć się nie da
29 kwi 20:46
picia: ha ha
29 kwi 20:50
kacper: Dobra tego zadania naprawdę nie ogarnę, ale biorę się dalej za inne
29 kwi 21:01
konrad: jak Ty tego nie ogarniasz, to jak Ty chcesz maturę zdać ?
29 kwi 21:07
kacper: No na 30% chcę zdać. No ale to jeszcze nie wszystko zależy ode mnie. Ważne czy jowisz będzie mi
sprzyjała, czy gwiazdy się dobrze ułożą, czy woda będzie się lała równomiernie ze strumyka itd
29 kwi 21:12
picia: to zadanie jest mega proste. zrobilem w chwile bo myslalem ze rozwiazesz i bedziesz chcial
wiedziec czy wynik dobry..
29 kwi 21:14
kacper: Kurde to sorry
29 kwi 21:20
29 kwi 23:18