:)
beata: Proszę o pomoc

Wyznacz punkty przegięcia , przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji
a) f(x) = x
3 − 3x
2 + 7x − 1
obliczylam 1 i druga pochodna i potem zrobiłam
f''(x) > 0
6x −6 > 0
x >1
i nie wiem co dalej.
30 kwi 10:35
Patronus:

Druga pochodna jest większa od 0 dla x > 1, i zmienia znak w punkcie x=1
Czyli punkt przegięcia jest w x = 1
funkcja jest wypukła dla x>1 i wklęsła dla x<1
30 kwi 11:08
beata: dzieki wielkie

a mogłbys mi pomoc z tą funkcja F(x) = x *lnx
obliczylam obydwie pochodne i
f''(x) >0
lnx *x2 >0
30 kwi 11:25
30 kwi 11:54
f: btw.
f(x) = x * lnx
f'(x) = lnx + 1
f''(x) = 1x
30 kwi 11:56
beata: jak to zrobiłeś bo skąd wzieła się 1
30 kwi 11:57
beata: aaaha faktycznie zrobilam blad w pochodnej
30 kwi 11:59
f: to jest pochodna iloczynu: (g*h)' = g'h + gh'
f'(x) = 1*lnx + x * 1x
30 kwi 12:01
beata: dziękuje za znalezienie błędu
30 kwi 12:04
beata: a w tym przykładzie to f(x) = x * ex − x
to f'(x) = ex − x + ex *x
a f''(x)= 2 ex
30 kwi 12:08
f: dlaczego nie różniczkowałaś x ? (f') i w jaki sposób powstało f'' ?
f(x) = xex − x
f'(x) = ex+xex−1
f''(x) = ex+ex+xex = ex(2+x)
napisz w jaki sposób liczysz te pochodne
30 kwi 12:15
f: a co do tamtego:
| lnx | |
| > 0 (o znaku decyduje tylko licznik, x2>0)
|
| x2 | |
lnx > 0
e
lnx > e
0 (nierównośc się nie zmieni bo e > 1)
x > 1
30 kwi 12:22
beata: znam wzory ale zawsze na tych złożonych sie gubie jak za szybko licze to potem bezmyślnie pisze
30 kwi 12:23