Ciągi
Gimli: WITAAM

Mam takie zadanko i nie wiem jak je zrobić

ZAD:
Oblicz a
98 i zbadaj monotoniczność ciągu (a
n) o wzorze ogólnym:
| | 1+3+5+...+(2n+1) | |
an = |
| − n |
| | n+2 | |
Co zrobić z tą górą ułamka i co taki zapis znaczy w liczniku ?
Proszę o szybką pomoc
29 kwi 11:56
Basia:
w liczniku ułamka masz ciąg arytmetyczny:
b
1 = 1 r=2 b
n = 2n−1
2n+1 jest n+1 − szym wyrazem tego ciągu
| | 1+2n+1 | | 2(n+1) | |
licznik = Sn+1 = |
| *(n+1) = |
| *(n+1) = (n+1)2 |
| | 2 | | 2 | |
stąd
| | (n+1)2 | | n2+2n+1−n(n+2) | |
an = |
| − n = |
| = |
| | n+2 | | n+2 | |
| n2+2n+1 − n2 − 2n | | 1 | |
| = |
| |
| n+2 | | n+2 | |
dalej już sobie poradzisz
29 kwi 12:02
Gimli: a czy mozna licznik obliczyć tak :
Wyszedł zupełnie inny wynik, więc dlaczego liczymy S
n+1 jak logicznie myśląc
można obliczyć S
n biorąc za b
n=2n−1
29 kwi 12:22
Aga1.: Ostatni wyraz tego ciągu jest równy 2n+1, a wyrazów jest n+1
29 kwi 12:27
Gimli: Ok dzięki .
29 kwi 12:35