praca
hm: Czy dobrze ułozyłóem równanie do tego zadania?
Maciek myjąc okna sam ukończyłby pracę w czasie o 15 h krótszym niż zrobiłby to Cezary.
Pracując razem wykonywaliby tą pracę w ciągu 10h. W ciągu ilu godzin wykonałby ją każdy z
nich, pracując samodzielnie?
x=y+15
29 kwi 22:10
hm: zad2.
Maciek i Cezary zatrudnili się do mycia okien. Cezary, pracując sam umyłby wszystkie okna w
czasie 4 razy dłuższym, a Maciek o 5h dłuższym, niż gdyby pracowali razem. W jakim czasie
wykonaliby razem tę pracę?
29 kwi 22:14
hm: zad3
Za 5 lat ojciec będzie trzy razy starszy od syna, a za dwadzieścia lat syn będzie dwa razy
młodszy od ojca. Ile lat ma każdy z nich obecnie?
Prosiłbym o równania do tych zadań, bo nie wiem czy dobrze ułożyłem. Pzdr
29 kwi 22:28
Maslanek: 1) tak
2)
3)
x+5=3(y+5)
2(y+20)=x+20
Zdaję się, że tak.
29 kwi 22:31
hm: W 2 mi się różni. czy mogłoby być tak?
x− czas pracy razem
4x−czas pracy cezarego
x+5− czas pracy macka
29 kwi 22:39
hm: | | 1 | | 1 | |
Zauwaz że w drugim wyszłaby Ci równość |
| = |
| |
| | 4x | | y+5 | |
29 kwi 22:40
hm: podbijam
29 kwi 22:49
Maslanek: pasuje
29 kwi 22:54
pigor: ...
zad.1. może być, lub takie równanie
1C+1C−15=110 odp.
C=30h , M=C−15=15h
zad.2.
np. jeśli
r=? − szukany czas pracy razem (w h), to masz np. takie równanie :
14r+1r+5=1r i znajdujesz odp.
r=15 h
zad.3.
jeśli
o, s=? − szukany wiek teraz ojca i syna odpowiednio, to masz np. taki
układ równań: o+5=3(s+5) i s+20=u{1]{2}(o+20) ⇒ odp.
s=10 lat i o= 40 lat . ...
29 kwi 22:56
hm: Dzięki.
Prosiłbym jeszcze o takie
Jedną rurą w ciągu minuty przepływa o 8m3 wody więcej niż drugą . Woda wypływająca tylko z 1
rury napełnia pusty basen w czasie o 8% krótszym niż woda wypływająca tylko drugą rurą. Jaka
jest prędkość przepływu wody pierwszą a jaka drugą rurą?
29 kwi 23:01
hm: ponawiam
29 kwi 23:12
hm: Jeszcze ostatnie i daję spokój

Basen zasilany jest wodą z dwóch rur. Pierwszego dnia woda wpływała pierwszą rurą przez 5h a
drugą przez 3h. Tego dnia do basenu wlano 140m
3 wody. Następnego dnia woda wpływała do basenu
z obu rur jednocześnie i przez 7h wlano dwa razy więcej wody niż poprzedniego dnia. Jaka jest
wydajność każdej z rur?
29 kwi 23:26
Eta:
2/ x −−− wydajność na godzinę pierwszej ,x>0
y −−− wydajność na godzinę drugiej y>0
Rozwiąż układ równań
5x+3y=140
(x+y)*7=280
29 kwi 23:40
pigor: Jedną rurą w ciągu minuty przepływa o 8m3 wody więcej niż drugą . Woda wypływająca tylko z 1
rury napełnia pusty basen w czasie o 8% krótszym niż woda wypływająca tylko drugą rurą. Jaka
jest prędkość przepływu wody pierwszą , a jaka drugą rurą ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak : niech
(v+8) m
3/min.=? i
v m
3/min.=? − szukana szybkość przepływu 1−szą
i 2−gą rurą odpowiednio , to z warunków zadania :
1v+8=92% 1v ⇔
1v+8=
92100v ⇔ 100v=92v+92*8 ⇔
⇔ 8v=92*8 ⇔
v=92 , zatem
92 m3/min. i
100 m3/min − szukane
szybkości przepływu wody . ...
29 kwi 23:41
hm: Dzięki wielkie
30 kwi 00:21