matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o sprawdzenie poprawności zadania- ciąg geometryczny
Dżoli:
Wyznacz ciąg geometryczny. a2= 7 a4= 28 a3
2
= 7*28 a3
2
= 196 a3= 14 a3= a2 * q 14= 7*q q=2 a2= a1*q 7= a1*2 a1= 3,5 Nie jestem do końca pewna czy to zadanie wykonałam poprawnie....
28 kwi 21:48
Maslanek:
Nie do końca.
a
4
= q
2
a
2
Zatem q = 2 lub q = −2. Możliwe są dwa ciągi;
28 kwi 21:49