11.
Alicja14: 11) dany jest wielomian W(x)= −2x3 + 3x2 +m2x − 10 , gdzie m jest parametrem i m∊R
a) dla jakich wartosci parametru m , reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+2)
jest rowna 10?
b) ustal wzor wielomianu W(x), jesli wiadomo,ze jednym z pierwiastkow tego wielomianu jest
liczba 1. Nastepnie oblicz pozostale pierwiastki wielomianu W(x)
29 kwi 12:42
Kejt:
b) jednym z pierwiastków jest jeden, więc W(1)=0
W(1)=−2+3+m2−10=m2−9
m2−9=0
(m+3)(m−3)=0
m=−3 v m=3
W(x)=−2x3+3x2+9x−10
teraz możesz to podzielić przez (x−1) i wyjdzie Ci równanie kwadratowe z którego już łatwo
policzysz pierwiastki..
29 kwi 13:04
Kejt: co do a:
jeśli przy dzieleniu W(x)/(x+2) wychodzi reszta 10, to W(−2)=10
wystarczy podstawić i przyrównać, podobnie jak w podpunkcie b.
jakby co to pytaj
29 kwi 13:08
ania14: oki
29 kwi 13:17
ania14: jak ma wygladac to rownanie?
29 kwi 13:27
alicja14: jak ma wygladac to rownaie?
29 kwi 13:27
Kejt: przy podpunkcie b? to ma być równanie kwadratowe..które powinno Ci wyjść bez reszty.
29 kwi 13:28
alicja14: a co mam podastawic do licznika?
29 kwi 13:30
alicja14: (−2x3+3x2+9x−10) : (x−1)
29 kwi 13:31
alicja14: co ma byc w liczniku nad tym dluzszym nawiasem?
29 kwi 13:31
29 kwi 13:34
alicja14: aha dobrze juz probuje ,w zeszytach mam jakies inne to dzielenie nie wiem co sie z czym je
dobrze ze pomagasz
29 kwi 13:36
Kejt: tylko jakby co o 13:50 będę musiała zniknąć

najwyżej pomogę Ci dalej jak wrócę..albo ktoś inny się Tobą zajmie.
29 kwi 13:44
alicja14: nie otrzymalam reszty w b, dobrze?
(−2x3+3x2+9x−10) : (x−1) = −2x2 +x+10
2x3 − 2x2 = x2 + 9x
−x2 + x = 10x − 10
− 10x + 10 = =
29 kwi 13:55
alicja14: czekam na ciebie do wieczoraL)
29 kwi 13:56
Kejt: jest dobrze

teraz policz pierwiastki tego równania. Normalnie, deltą.
29 kwi 22:47
ANULKA : delta wyszla mi 9
√Δ=9
1 maj 17:41
ANULKA : mozecie mi powiedziec czy n
1 = 2,5 lub n
2 = (−2)
| | −1− 9 | | −1 + 9 | |
liczylam n1 = |
| n2= |
| |
| | 2*(−2) | | 2*(−2) | |
1 maj 17:50
ANULKA : a raczej to blad kto umie to zrobic?
1 maj 18:12