procenty
lolek: Liczba a stanowi 125% liczby b . O ile procent liczba b jest mniejsza od liczby a ? możecie
mi to wytłumaczyć bo nigdy nie wiem o co chodzi w tych zadaniach


?
nie wiem czy mi dobrze wyszło ale 80 %
28 kwi 17:56
lolek: 
28 kwi 17:59
picia: Tobie wyszło ze liczba b stanowi 80 % liczby a.
28 kwi 18:01
picia: jesli nie jestes pewny to przyjmij sobie wartosci liczbowe. jakies proste. 10, 100.
28 kwi 18:03
lolek: czyli ma być 20
28 kwi 18:11
pigor: ... np. tak :
a=125%b / *100 ⇔ 100a=125b /:25 ⇔ 5b=4a /:5 ⇔
b= 45a=a−
15a=
a−20%a
odp. liczba b jest o 20% mniejsza od liczby b . ...
28 kwi 18:14
lolek: czego dzielisz przez 25
28 kwi 18:17
pigor: ... a tak sobie , bo się daje, a ja lubię "małe" liczby...

, ale ty wcale nie musisz, jak
nie masz takich jak ja upodobań ...
28 kwi 18:22
picia: juz rozumiesz?
28 kwi 18:24
Aga1.: masz dwie liczby 1,2b i b
O ile procent liczba druga jest mniejsza w
porównaniu do liczby
pierwszej
Zadanie
1kg jabłek kosztuje 4zł, a 1 kg gruszek 5 zł.
O ile % jabłka są tańsze w porównaniu do
gruszek
O ile % gruszki są droższe w porównaniu do
jabłek
28 kwi 18:25
picia: | | 4 | |
albo z tymi jablakami. |
| *100 = 80 % czyli 100% − 80 % = 20 % |
| | 5 | |
28 kwi 18:28
pigor: ...

a tak naprawdę to lubię np. tak : niech
x%= ? − szukany procent,
to
z warunków zadania :a=125%b i b=(100−x)%a ⇒
⇒ a=125% *(100−x)%a /:a ⇔ 1=125%(100−x)% /*100 ⇔
100=125(1−x%) ⇔ 1,25x=25 /:1,25 ⇔
x=20 − szukany
procent . ...
28 kwi 18:33
picia: jesteś matołem, to jest banalne
28 kwi 18:33
prawdziwy picia: to powyzej to nie ja
28 kwi 18:36
lolek: pigor dzięki za pomoc i aga1, picia spoko ,,że jestes najmądrzejsza
28 kwi 18:36
prawdziwy picia: latwo poznac ze to nie bylEM ja. bardzo rzadko uzywam polskich znakow.mozesz zobaczyc moje inne
wypowiedzi
28 kwi 18:37
lolek: ok to spoko
28 kwi 18:38
prawdziwy picia: ciekawe kto to zrobil i po co. mam nadz ze to nie ten co wczoraj sie uwzial na forum.
28 kwi 18:40
prawdziwy picia: no i sie zaczelo
28 kwi 18:43
pigor: ...

.lub tak jak
Aga najlepiej ,
bo
| a−b | | 125%b−100%b | | 25%b | | 100 | |
| *100%= |
| *100%= |
| *100%= |
| %=20% |
| a | | 125%b | | 125%b | | 5 | |
28 kwi 18:45