Trygonometria
Unicorn792:

Punkt k jest środkiem boku ac, punkt l − środkiem boku bc. Stosunek pola trapezu ablk do pola
trójkąta klc wynosi?
30 kwi 12:03
Unicorn792: Punkt k jest środkiem boku ac, punkt l − środkiem boku bc. Stosunek pola trapezu ablk do pola
trójkąta klc wynosi?
30 kwi 12:03
Mila:
ΔKLC∼ΔABC w skali 1:2
| | 1 | |
PΔKLC= |
| PΔABC stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa |
| | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
Ptrapezu=PΔABC− |
| PΔABC= |
| PΔABC |
| | 4 | | 4 | |
dokończ
30 kwi 12:29
Unicorn792: Skala będzie równa 3?
30 kwi 12:43
Mila: Stosunek, nie skala.
30 kwi 12:44
Unicorn792: Ok, bardzo dziękuje
30 kwi 12:47