matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Duds:
tg
2
x +1
1
Uzasadnij, że wyrażenie
=
nie jest tożsamością.
tgx
sin2x
29 kwi 22:47
f:
kontrprzykład np. x =
π
4
29 kwi 22:51
Mila:
zał. tgx≠0 i sin2x≠0⇔........
sin
2
x
cosx
sin
2
x+cos
2
x
cosx
L=(
+1)*
=
*
=
cos
2
x
sinx
cos
2
x
sinx
1
cosx
1
=
*
=
cos
2
x
sinx
cosx*sinx
1
1
P=
=
sin2x
2sinx*cosx
L≠P
29 kwi 23:19
Duds:
dzięki
30 kwi 11:54