druga część,pilne na jutro
ePiotr: 3)
Podaj liczbę pierwiastków wielomianu:
a) w(x)=(4x−5) razy (2x2+3) razy (4x+7)
b) w(x)=(5x+3) razy (3x2−12) razy (2x−7)
5)
Wiedząc że liczba x=5 jest pierwiastkiem wielomianu
w(x)=4x3−12 razy x2+a razy x +10 podaj wartość parametru "a"
28 kwi 22:13
Beti: zad. 3)
| | 5 | | 7 | |
a) pierwiastki są 2: x = |
| i x = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 7 | |
b) są 4 pierw.: x = − |
| , x = −2, x = 2, x = |
| |
| | 5 | | 2 | |
28 kwi 22:19
Beti: w(x) = (4x3−12)(x2+a)(x+10)
pierwiastkiem jest x=5, więc w(5)=0
w(5) = (4*53 − 12)(52 + a)(5 + 10) = 488*(25+a)*15 = 7320(25+a)
w(5) = 0, czyli 7320(25+a) = 0/:7320
25+a = 0
a = −25
28 kwi 22:23
Saizou : 5)
W(5)=(4*53−12)(52+a)(5+10)=(4*125−12)(25+a)15=(500−12)(25+a)*15=488*15*(25+a)=183 000+7 320a
0=183 000+7 320a
−183 000=7320a
a=−25
28 kwi 22:23