funkcje
kacper: Funkcja liniowa f(x)=(m−1)x+6 ma miejsce zerowe równe 3. Zatem
A. m=6
B. m=−1
C. m=1
D. m=5
Proszę o wskazówkę jak się oblicza takie zadania.
29 kwi 18:54
Saizou : miejsce zerowe jest to argument dla którego wartość przyjmuje 0, zatem y=0, a x=3. Podstaw to i
oblicz m
29 kwi 19:00
kacper: To chyba będzie C.
0=(1−1)3+6
0=0
?
29 kwi 19:06
wawa: 0=(m−1)3+6
0=3m−3+6
0=3m+3
3m=−3/:3
m=−1
29 kwi 19:10
kacper: Nie rozumiem. Dlaczego jest 3m?
29 kwi 19:11
kacper: Pomoże ktoś?
Potrzebuję tego zrozumieć a nie wynik
29 kwi 19:15
picia: czesc

za x wstawiasz 3 i przyrownujesz do 0.
29 kwi 19:25
kacper: Nie wiem za bardzo jak porównać.
No bo w jednym miejscu widzę x, to 3+6 to 9. Nie wiem co się robi z tym (m−1)
29 kwi 19:29
picia: kolejnosc dzialan

najpierw mnozenie
(m−1)*3+6=0 ⇒ najpierw mnozysz 3 przez nawias
29 kwi 19:31
kacper: Acha taki wątek.
Czyli jakbym wziął to B. to byłoby −1−1=−2
−2 *3=−6+6=0
No faktycznie, to działa
29 kwi 19:35
picia:
29 kwi 19:38
kacper: Dzięki. Ty mi to zawsze wytłumaczysz dokładnie

nie ujmując nic pozostałym ofc
29 kwi 19:39