geometriowoo
0v0: Na trójkącie równoramiennym ABC ( |AC|=|BC|) o polu równym 3√3 opisano okrąg, którego promień
ma długość 2cm. Oblicz wysokość CD.
Prosze o pomoc
29 kwi 12:41
Eta:
|DC|=H= R+x ⇒ H=2+x
Z tw. Pitagorasa w ΔDOB
| | a | |
( |
| )2=R2−x2 ⇒ ............ a=√16−4x2 , x€ (0,2) |
| | 2 | |
to: a*H=6
√3 ⇒
√16−x2*(2+x)=6
√3 /
2
(16−4x
2)(2+x)
2= 36*3 /: 4
(4−x
2)(2+x= 27
(2−x)*(2+x)
3= 1*3
3 ⇒ 2+x=3 ⇒
x=1
|DC|= H= 3
29 kwi 13:29
rumpek:

2 sposób

Oznaczenia takiej jak na rysunku: |AC| = |BC| = a i |AB| = b; |CD| = h
| | h | |
Wyznaczamy wpierw: sinα = |
| |
| | a | |
| | a | | a2 | |
2 * 2 = |
| ⇒4 = |
| ⇒ a2 = 4h ⇒ a = 2√h |
| | | | h | |
| | b | | b2 | |
Teraz △BCD:( |
| )2 + h2 = a2 ⇒ |
| = 4h − h2 ⇒ b = 2√4h − h2 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
P = |
| b * h ⇔ 3√3 = |
| * 2√4h − h2 * h / ()2 ⇒ 27 = 4h3 − h4 |
| | 2 | | 2 | |
Po rozwiązaniu 4h
3 − h
4 − 27 = 0 otrzymujemy
h = 3
29 kwi 13:57
Eta:
29 kwi 13:58
Eta:
Jeszcze dopisać założenie : h€(0,4)
29 kwi 14:00
rumpek: Eto tak za pamięci:
Rzucamy osiem razy sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo, że każda z liczb na kostce
wystąpi choć raz.
Moje rozwiązanie:
|Ω| = 6
8 = ...
| | | | | | | | | | | |
|A| = | * | * 5! + | * | * | * 4! = ... |
| | | | | | |
Dokładnie takie samo rozwiązane miała moja nauczycielka oraz Gazeta Wyborcza [2008 rocznik].
Wygląda dobrze, jednak niektóre osoby mają problem z tym i uważają, że niepoprawnie

.
http://bi.gazeta.pl/im/4/5170/m5170714.pdf
Na tej stronie, 7 strona. Co o tym sądzisz

?
29 kwi 14:01
rumpek: O założeniach zawsze zapominam, muszę na maturze o tym pamiętać
29 kwi 14:02
Eta:
No jest ok
29 kwi 14:11
Eta:
Pamiętaj koniecznie!, bo
1pkt poleci
29 kwi 14:12
29 kwi 14:13
29 kwi 14:19
Eta:

29 kwi 14:19
rumpek:
29 kwi 14:20
Eta:
W tym zadaniu : x−−− cyfry bez zera y −−− cyfry z zerem
Mamy takie ustawienia : xxxy, xxyx, xyxx, xyyx. xxyy,xyxy ( 6 możliwości)
dla x −− 9 cyfr i dla y −− 9 cyfr
to: 9*9*6=486 takich liczb
Co Ty na to
rumpek
29 kwi 14:25
rumpek:
29 kwi 14:27
rumpek: Bodajże, kiedyś robiłem już to zadanie
29 kwi 14:28