kombinatoryka
Ego: Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch
różnych cyfr?
24 mar 20:16
Eta:
| | | |
Wybierasz dwa miejsca z czterech dla tych dwu cyfr na | = .... = 6 sposobów |
| | |
na pierwsze miejsce tylko jedna z dziewięciu bo bez zera
druga też jedna z dziewięciu , bo z zerem ale bez tej pierwszej
i mamy 9*9*6 = .... takich liczb
24 mar 20:21
źąbel: a nie 9*8 w pierwszej i 2*2*2 w następnych ?
jedną wybieramy i zostaje 8 innych oprócz 0 ?
22 kwi 15:23
kylo1303: Wydaje mi sie ze rozwiazanie Eta nie jest do konca poprawne. Jest powiedziane ze musi
skladac sie z dwoch roznych cyfr, ale nie ma powiedziane ze musza byc po 2 dane cyfry.
Moze byc sytuacja ze sa 3 jednakowe cyfry i 4ta inna (przyklad: 6667). Wtedy doszlyby 4
dodatkowe mozliwosci i wynik bylby chyba 10*9*9=810
22 kwi 15:33
źąbel: 9*10*2*2
22 kwi 15:52
kylo1303: Rozumiem ze pierwsza wybierasz na 9 sposob (bo bez 0), druga na 10 (bo z 0), trzecia i czwarta
juz tylko z 2och mozliwosci. W tym wypadku jest to zle, przyklad:
7777 (twoje rozwiazanie zalicza ta liczbe).
22 kwi 15:55
źąbel: to −9 i nie ma już wszystkich powtórzeń
22 kwi 16:20
źąbel: w trzeciej i czwartej może być więcej liczb niż 2? skoro mamy z dwóch wybrać , 1 cyfry lub 2
22 kwi 16:23
kylo1303: To teraz rozwazmy twoje "poprawione" rozwiazanie:
9*9*2*2
Na pierwszym mamy liczba a≠0
Na drugim mamy liczbe b≠a
Na trzecim mamy liczba a lub b
Na czwartym may liczbe a lub b.
Czyli cos takiego: abaa, abab, abbb, abba . Tak wiec przyjmijmy ze a=1 a b=2 (czyli pomijam ta
czesc 9*9 −ilosc mozliwosci wyboru a i b):
1211, 1212, 1222, 1221
Plus trzeba do tego dodac gdt a=2 i b=1
2122, 2121, 2111, 2112
Zauwaz ze zakladasz ze pierwsze 2 cyfry sa rozne, a tak byc nie musi. Liczby ktore ominales:
1112 ,1121,1122, 2221, 2212, 2211
P.S. W sumie analiza czyjegos rozwiazania i szukanie bledow jest bardziej wymagajaca niz
zrobienie zadania

Sprobuj to jakos poprawic a ja postaram sie sprawdzic.
22 kwi 16:33
kylo1303: I jeszcze jedno: jesli gdzies popelniam blad to pisz, tez nie jestem nieomylny a w takim czyms
latwo sie machnac.
22 kwi 16:39
źąbel: bo jak poprawione : chodzi ci o −9 rozwiązań ?
to wtedy nie wyjdzie 9*9*2*2 =324
9*10*2*2 −9 to 351
9 = liczby np 1111
ale nie jestem pewien tego
22 kwi 17:03
Aga1.: Ja bym rozpatrzyła najpierw bez zera,.Z 9 wybieram dwie i liczę ile jest liczb
wezmę np 1i2
1112
1121
1211
2111
1122
1212
1221
2211
2121
2112
2221
2212
2122
1222 i odrzucam dwie liczby.1111 oraz 2222
+
Liczby z zerem
9*(1*2*2*2−1)=
Np wezmę 3 i 0
3000
3300
3030
3003
3330
3303
3033 i odrzucam jedną liczbę 3333
22 kwi 20:49