Reguła l'Hospitala
Sylwia : Witam, proszę o pomoc wszystkich któzy potrafią rozwiazać to zadanie
1. Wykorzystująć\c regułe l'Hospitala obliczyć:
a) lim dążący do 0 2x − 1 / x3+4x
b) lim dążący do 2 √x2+5 − 3 / 2x − 4
c) lim dążacy do nieskończoności x7+2x4+10 / ex − 10
30 kwi 11:28
Kejt: masz problem z policzeniem pochodnej?
30 kwi 11:33
Sylwia : Tak.
30 kwi 11:44
Sylwia : Potrafie policzyć pochodną, ale w końcowych obliczeniach nie wiem czy się zostawia w takiej
postaci jak wyswzło czy dalej się liczy pochodną.
30 kwi 11:45
Krzysiek: | | 0 | | ∞ | |
To pokaż co Tobie wychodzi, jak masz symbol |
| lub |
| stosujesz tą regułę, liczysz |
| | 0 | | ∞ | |
pochodne i znów patrzysz jaki masz symbol jeżeli znów nieoznaczony znów korzystasz z tej
reguły itd
30 kwi 11:52
Kejt: | | 0 | | ∞ | |
a jak nie wychodzi |
| lub |
| to po prostu podstawiasz i upraszczasz jak się da.. |
| | 0 | | ∞ | |
30 kwi 11:57
Sylwia : a) 2xln2 / 3x2 + 4 i potem nie wiem czy mam dalej tak liczyć: 2xln2 * 12 / 6x i co
dalej mam liczyc?
b) √2x / 2
c) 7x6+8x3 / 2,7 i potem nie wiem czy mam dalej liczyc...
30 kwi 11:59
Kejt: jak liczyłaś b)? bo mi inaczej wyszło..
30 kwi 12:13
Krzysiek: a)nie masz symbolu nieoznaczonego więc wstawiasz x=0
i otrzymujesz granicę
b) źle policzyłaś pochodną licznika
c)pochodna mianownika to: ex (kilkakrotnie będziesz musiała skorzystać z tej reguły..)
30 kwi 12:14
Kejt: dlaczego w a) nie ma symbolu nieoznaczonego? mi tak wychodzi
30 kwi 12:15
Krzysiek: Kejt, po zastosowaniu już tej reguły to co Sylwia napisała:
| 2x ln2 | |
| wstawiamy x=0 |
| 3x2 +4 | |
30 kwi 12:19
Kejt: aa..okej..myślałam, że mówisz o pierwotnym przykładzie..
to ja się już nie będę wtrącać..
30 kwi 12:21
Sylwia : a) czyli będzie 20 ln 2 * 12 / 0 czyli wyjdzie 0/0 ?
b) √x2 +5 − 3 pochodna z x2 to 2x pochodna z 5 to 0 i pochodna z 3 to też 0
pochodna z 2x to 2 a pochodna z 4 to 0 ..
c) to wyszło tak: 42x5 + 24x2 / ex następnie: 210x4 + 48x/ ex nastepnie: 840x3 + 48 / ex
nastepnie 1680x / ex nastepnie: 1680/2,7 = 622,22 ?
30 kwi 12:22
Sylwia : Czyli jak już podstawiam 0 pod x to nie biorę pod uwagi reguły?
30 kwi 12:24
Sylwia : a w przykładzie :
ex + 2 / x2 + 2x mogę zrobić tak:
ex / 2x+2 = 2,7 / 2 = 1,35 ?
Przy x dążace do nieskończoności ?
30 kwi 12:26
Krzysiek: | | 2x ln2 | |
a) jak masz |
| to już nie możesz stosować tej reguły! ponieważ nie masz |
| | 3x2 +4 | |
więc to co później liczysz jest źle!
b) źle liczysz, to jest pochodna funkcji złożonej
(
√x2 +5)' ≠
√2x ...
| | 840x3 +48 | |
c) jak liczysz i dochodzisz do: |
| to znów stosujesz tą regułę i masz |
| | ex | |
| | 3*840x2 | | 2*3*840 x | |
|
| i znów de'hospital i masz |
| i znów i masz: U{2*3*840 |
| | ex | | ex | |
}{e
x }
| | ∞ | |
i teraz już nie masz symbolu nieoznaczonego typu |
| |
| | ∞ | |
| | 2*3*840 | |
więc przechodzisz do granicy: lim x→∞ |
| =0 |
| | ex | |
nie wiem czemu wstawiasz jakieś 2,7 w miejsce e
x ....
30 kwi 12:32
Krzysiek: pisz poprawnie z nawiasami...
| | ∞ | |
to znów masz symbol |
| stosujesz de l'hospitala |
| | ∞ | |
| | ex | |
i masz: |
| →∞ (dla x→∞) |
| | 2 | |
30 kwi 12:33
Sylwia : Pani z korepetycji mi powiedziała ze e = 2,7
30 kwi 12:43
Kejt: w przybliżeniu e≈2,7, ale tego się nie podstawia..
30 kwi 12:44
Sylwia : Nie rozumiem tego przyładu z funkcją złożoną?
Mam skorzystać ze wzoru:
[ f(g(x))] ' = f'(g(x)) * g'(x) ?
30 kwi 12:45
Sylwia : Dziękuje za pomoc
30 kwi 12:45
Kejt: podstaw sobie jakąś niewiadomą za to co masz pod pierwiastkiem..powiedzmy t.
t=x
2+5
t'=2x
| | 1 | | 1 | |
√x2+5=(√t)'= |
| *t'= |
| *2x=... |
| | 2√t | | 2√x2+5 | |
30 kwi 12:49
Kejt: zeżarłam znak pochodnej na początku..powinno być (√x2+5)'=...
30 kwi 12:50
Sylwia : ok dziękuje bardzo, pogubiłam się w wtym wszytskim ale już wszystko jasne. Pozdrawiam
30 kwi 12:57