wysokość
kacper: Punkty A(−2,−1) i B(2,2) są wierzchołkami trójkąt równobocznego ABC. Wysokość tego trójkąta
jest równa?
Z czego tu mogę skorzystać?
29 kwi 21:41
konrad: oblicz długość odcinka AB i podstaw do wzoru na wysokość
29 kwi 21:46
kacper: jaki ten wzor
29 kwi 21:47
konrad: d=√(xB−xa)2+(yB−yA)2
29 kwi 21:50
kacper: Ok to liczę, może dzisiaj coś wyliczę dobrze
29 kwi 21:53
kacper: d=√(2+2)2+(2−2)2= √16+0=√4
Tak?
29 kwi 21:54
konrad: w A współrzędna y jest −1 nie 2
29 kwi 21:56
kacper: Faktycznie =√16+3=√19
29 kwi 21:58
konrad: nie podniosłeś do kwadratu
29 kwi 22:00
kacper: Czyli po standardzie, zawsze jakiś błąd, eh. √16+9=√25=√5
29 kwi 22:02
konrad: jaki
√5 
29 kwi 22:03
Mateusz:
√25=5
29 kwi 22:03
kacper: No tak 5. Chyba za bardzo spodobało mi sie tutaj pisanie pierwiastków.
√25=5
29 kwi 22:04
Mateusz:
kacper odstaw na dzisiaj matematyke lepiej idz wypocznij
29 kwi 22:04
kacper: Nie ma opcji. Maturę mam za kilka dni. I rozumiem, że jako 60 osoba chcesz mi powiedzieć "masz
braki" ale ja 60 raz pwotórze "na 30% napiszę"
29 kwi 22:06
Mateusz:
Nie ja nawet tak nie zamierzałem powiedziec ba nawet nie pomyslałem(skąd niby miałem wiedzieć
że zdajesz w tym roku mature) tylko zes sie pewnie dzisiaj opracował z matma i wartałoby
wypocząć bo co za dużo to niezdrowo
29 kwi 22:09
picia: ale co dalej?
29 kwi 22:10
kacper: No to spoko.
No właśnie co dalej 'picia' mam zrobić?
29 kwi 22:11
picia: juz to dzis robiles.podstawiasz do wzoru na wys w trojkacie rownobocznym.
29 kwi 22:12
kacper: Chciałeś napisać 'próbowałeś robić'
29 kwi 22:15
picia: ze wzorem na wysokosc jakos sie uporales
29 kwi 22:16
kacper: h=
a√32
h będzie 5 czy jakie mnożenie znowu?
29 kwi 22:16
29 kwi 22:17
picia: a co to jest to 5 co wyliczyles?
29 kwi 22:17
picia: taka sugestia: jak piszesz ulamki to stawiaj U a nie u przed. lepiej widac
29 kwi 22:18
kacper: Wydaje mi się, że długość odcinka AB
29 kwi 22:19
konrad: dobrze Ci się wydaje
29 kwi 22:20
picia: czyli co teraz ?
29 kwi 22:21
kacper: Ok, będę pisać U.
Więc gdzie tą 5 trzeba wepchnąć?

A to jest długość czyli chyba tam miejsce 5
29 kwi 22:22
picia: 5 to dlugosc boku trojkata czyli a a Ty masz wyliczyc wysokosc czyli h
29 kwi 22:23
29 kwi 22:23
konrad: no i git
29 kwi 22:24
kacper: No i tu zaczynają się schody
29 kwi 22:24
picia: to jest koniec. co jeszcze chcailes liczyc?
29 kwi 22:25
kacper: Pomyślałbym, że 2,5√3 ale to za łatwo byłoby
29 kwi 22:25
konrad: może być i tak
29 kwi 22:26
29 kwi 22:27
picia: no moze ale to niepotrzebne.
29 kwi 22:27
kacper: To tak ma być? To napiszę jakie mam odpowiedzi
A. 2,5√3
B. 5√3
C. 2√3
D. 2,5
29 kwi 22:28
picia: A.
29 kwi 22:29
29 kwi 22:30
kacper: Dzięki Bogu że tyle. Już się bałem, że znowu jakieś wymnażanie każdego czynnika będzie czy co
tam jeszcze

Dziękuję wam bardzo. Teraz jeszcze zanotuję i na dzisiaj chyba starczy
29 kwi 22:31
picia: wczesna pora.dawaj dalej
29 kwi 22:34
Basiek: Wtrącę swoje trzy grosze, jeśli można.

Zaznajom się bliżej z kartą wzorów

Dużo Ci to ułatwi.
29 kwi 22:35
kacper: Mam dużo rzeczy ogranicoznych w tym domu, no ale jedno to jeszcze da radę
29 kwi 22:36
kacper: Oczywiście Basiek. Tutaj dom wzajemniej adoracji. Każdy może mówić co chce, jeśli się to
wszysktim spodoba

Proste.
29 kwi 22:37
kacper: Wykres funkcji f(x)=4x+k przechodzi przez punkt (1,−2) gdy liczba k jest równa?
A. −6
B. 6
C. 78
D. 2
Jak się można do tego zabrać? Można tutaj podstawić xy jako 1 i −2?
29 kwi 22:39
Basiek: To dobrze.

Większości działów po prostu nie ruszysz bez poznania podstawowych wzorów. Ale
dzięki łaskawości CKE nie musisz ich nawet znać, wystarczy się zaznajomić z kartą. Jak się z
nią zaznajomisz, to zamiast poświęcić na maturze 40 min. na szukanie, zrobisz to w 10
29 kwi 22:40
konrad:
tak, 1 pod x, −2 pod y
29 kwi 22:40
picia: no
29 kwi 22:41
kacper: No to dobrze. Zaoszczędzi się czas i będzie się zorientowanym w terenie.
To próbuję.
−2=41+k
−2=4+k
−2−4=k
k=−6
Tak może być?
29 kwi 22:43
picia: 
latwo poszlo
29 kwi 22:44
kacper: No to cieszę się. Właśnie np. mi się już to utrwaliło że jak są takie zadania to możemy tak
robić podstawić x i y. Ćwiczę, ćwiczę aż wkońcu zdam
29 kwi 22:46
picia:
29 kwi 22:47
kacper: Dobra, zachęciłeś mnie. Jeszcze strzelę kolejne
Najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x)=4(x+5)
2−3 jest równa?
Nie wiem czy to można wyczytać z teh funkcji, obliczac p i g czy coś innego
29 kwi 22:49
konrad: masz postać kanoniczną więc po prostu odczytujesz (q)
29 kwi 22:51
picia: skoro nie masz przedzialu tzn ze to bedzie wierzcholek. wystarczy Ci q. ale wyznacz p i q.
29 kwi 22:52
kacper: A to chyba pamiętam. To było że w p znak się zmienia a w q nie. Czyli będzie p−5 a q −3
Dobrze?
29 kwi 22:52
picia: tak dla wprawy
29 kwi 22:53
picia: dobrze
29 kwi 22:53
kacper: Ale czekajcie. Bo ja bym zaznaczył −5 a wy mi piszecie, że tylko q, tak? Czyli będzie −3? Czemu
tylko q?
29 kwi 22:54
konrad: bo p to jest x a q to jest y, a Ciebie y interesuje
29 kwi 22:55
picia: wartosci funkcji to y
x to sa argumenty
29 kwi 22:57
kacper: Tak bo z Osi OY odczytujemy zbiór wartości. No, wszystko da się nauczyć
29 kwi 22:57
picia: tak trzymac.
29 kwi 23:00
kacper: Dobra to dam jeszcze jedno z wielomianów. W większości je ogarniam ale tu jakoś nie chce mi
wyjść
Dane są wielomiany W(x)=x−4 i M(x)=x2−2x. Wielomian W(x)*M(x) jest równy?
29 kwi 23:00
konrad: (x−4)(x2−2x)
wymnóż i uporządkuj
29 kwi 23:01
picia: (x−4)(x2−2x)=
29 kwi 23:02
kacper: x3−2x2*4x2−8x
No nie bardzo wiem jak dalej a to coś źle chyba
29 kwi 23:04
konrad: x3−2x2−4x2+8x
29 kwi 23:05
kacper: A to czemu tak po środku minus?
29 kwi 23:07
konrad: no bo −4*x2
29 kwi 23:08
picia: minus * minus daje plus
i za malo czynnikow masz. zawsze powinny cztery wyjsc gdy mnozysz (a−b)(c+d)
29 kwi 23:08
kacper: Taki wątek więc powinno być x3−6x2+8x
29 kwi 23:10
konrad: ta
29 kwi 23:10
picia: konrad ma dobrze
2*4 to 8 a nie 6
i cztery czynniki musza byc
29 kwi 23:12
picia: acha\no dobrze
29 kwi 23:12
kacper: Czyli tak. Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Niech tam wam bóg to w dzieciach wynagrodzi, w
dostatku czy co tam chcecie.

Matura coraz bliżej.
29 kwi 23:12
konrad: a tak z ciekawości to kiedy ta matura ?
29 kwi 23:13
kacper: Z matmy 8 maj
29 kwi 23:14
konrad: no to jeszcze tydzień na naukę jest
29 kwi 23:15
kacper: No jest. I głęboko wierzę, że zdam gdyż ten czas wykorzystam pomyślnie.
29 kwi 23:19
picia: jutro ciag dalszy ?
29 kwi 23:22
kacper: Naturalnie. Codziennie jestem tutaj i robię/robimy zadania

Teraz to już tak będzie do 7 maja
29 kwi 23:23