Udowodnij, że 3alfa=beta
Arnhus:

Na rysunku obok punkt O jest środkiem okręgu. Punkty C, D, O, E są współliniowe. Punkty A, B, C
również. Długość odcinka BC jest równa długości promienia okręgu. Udowodnij, że 3α=β
29 kwi 13:39
pupa:
7 wrz 15:17
pupa: nie umiem tego zrobić!
7 wrz 15:17
+-:

Jeżeli to dobrze narysowałem.bo opis i rysunek to

Zauważ, że powstałe trójkąty są równoramienne, a więc mające po dwa jednakowe kąty wiedząc, że
suma kątów w trójkącie wynosi 180, więc obliczenie β=3α jest proste.
7 wrz 16:35