Funkcje. Jak dokończyć zadanie? Proszę o pomoc. :)
Lukas: Wyznacz wzór funkcji liniowej, do której wykresu należą następujące punkty o współrzędnych:
a) A(4,−5) B(10, −2)
Zadanie rozpoczęte, nie wiem jak dokończyć:
[x−4, y+5] = s[6,3]
I mam układ równań, z niewiadomymi x i y:
x−4 = 6s
y+5 = 3s
Jak go rozwiązać, aby otrzymać wzór funkcji liniowej y= 12x − 7
29 kwi 12:33
Basia:
y = ax+b
−5 = a*4+b
−2 = a*10+b
4a+b = −5 /*(−1)
10a+b = −2
−4a − b = 5
10a+b = −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6a = 3
a = 12
4*12+b = −5
2+b = −5
b = −7
29 kwi 12:37
Lukas: Dziękuję! Jesteś kochana.
29 kwi 12:41