.
asdf: Z arkusza:
Nie mogę coś sobie poradzić z tym zadaniem, a wydaje się proste....
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Do puszki w kształcie walca częściowo wypełnionego wodą wrzucono kamień, który zanurzył
się w niej całkowicie, podnosząc poziom wody w puszce o 2 cm. Jeżeli średnica podstawy puszki
jest równa 10 cm, to objêtość kamienia jest równa:
A. 20 cm3
B. 50 cm3
C. 100 cm3
D. 200 cm3
28 kwi 21:25
ewa: obj kamienia = obj walca o pr. 5cm i wys 2cm
28 kwi 21:29
picia: b
28 kwi 21:31
asdf: r= 5, ale dlaczego wys = 2? bo o tyle się podniosło, czyli 'tyle samo miejsca zajął?'
28 kwi 21:40
picia: ja to obliczylem inaczej. przykladowo wzialem za wys walca 10 i obl ojetosc. potem 12 (bo o
tyle sie podnioslo). roznica w objetosci to objetosc kamienia.
28 kwi 21:43
asdf: tak samo zrobiłem, tylko nie podałem przykładowej wysokości tylko wziąłem samo H, więc nie dało
się tego wyliczyć (już nie pamiętam jak robiłem te zadanie, ze mi nie wyszło, a wydaje się
banalne..)
dzięki
28 kwi 21:44
picia:
28 kwi 21:45
Saizou : działa tutaj prawo Archimedesa

, zatem różnica objętości po i przed daje objętość wrzuconego
kamienia, rzecz ujmując objętość walca o wysokości(o różnicę poziomów wody)=2cm i takim samym
promieniu =5cm
28 kwi 21:48
28 kwi 21:49
asdf: dzieki dzieki
28 kwi 21:50