prawdopodobieństwo
lolek: ze zbioru {1,2,3,4,5,,6,7} losujemy liczbe x a ze zbioru {−7l−6,−5,−4,−3,−2,−1} liczbę y.
oblicz prawdopodobieństwo tego ,że x+y>0
29 kwi 22:06
lolek: 
?
29 kwi 22:14
lolek: wiecie jak to zrobić ?
29 kwi 22:16
konrad: |Ω|=72=49
|A|=21
P(A)=|A|/|Ω|
29 kwi 22:22
lolek: a skąd wiesz ze a jesr to 21 /

? bo omege to wiem
29 kwi 22:28
konrad: nie wiem czy da się prościej niż sobie po prostu wypisać te liczby które po zsumowaniu dają
liczbę większą od zera
29 kwi 22:30
lolek: ale to jak wypisywałes ? (1,−7)(1,−6) i tak dalej ?
29 kwi 22:32
konrad: brałem po kolei liczby z pierwszego zbioru i sumowałem z tymi z drugiego i sobie zapisywałem
gdy było >0
29 kwi 22:33
lolek: kurde nie wiem
29 kwi 22:37
lolek: to zrobiłes 1+2+3+4+5+6+7= 28
−7−6−5−4−3−2−1=−28
29 kwi 22:41
lolek: jak policzyć ile jest elementów w zbiorze A ?
29 kwi 22:43
lolek: hej ludzie wiecie może jak ?
29 kwi 22:49
29 kwi 22:55
Eta:
A={(2,−1) (3−1) (3,−2) (4,−1)(4,−2) (4,−3) .........
dokończ........... i policz ile jest takich par
29 kwi 22:58
elo : jak to zrobic ? δ
11 paź 20:19
PW: A może po prostu skorzystać z symetrii?
Punkty (x,y) opisane w zadaniu układają się na prostej y=−x, nad nią lub pod nią.
Tych na prostej y=−x jest 7, a tych pozostałych 42 rozłożonych po równo, każda para leżąca pod
prostą, np. (5,−7) ma odpowiednik pod tą prostą, w tym wypadku (7,−5).
Tak więc punktów leżących nad prostą, to jest takich że y>−x, jest 42:2=21.
11 paź 20:50