wartość bezwględna: IIxI + 1I
ania: IIxI + 1I to: −x + 1, dlaczego?
dlaczego odp. x + 1 jest błędna?
28 kwi 16:28
Tomek.Noah: ||x|+1|=|x|+1 i teraz zaleznie od tego jakie jest x
28 kwi 16:29
konrad: ||x|+1| nie zawsze jest równe −x+1
podaj całą treść zadania
28 kwi 16:30
ania: a właśnie, bo nie dodałam danej, że: x < 0, i wtedy: IIxI + 1I ile wynosi
28 kwi 16:31
Tomek.Noah: to jezeli x<0 to wartosc ||x|+1|=−x+1
28 kwi 16:32
Tomek.Noah: co Ci daje wartość beżwzględna? Dodatnią wartość tego co w niej jest, tak? zauważ ze wyrażenie
|x|+1 jest zawze wieksze od zera

natomiast |x| mozebyc −x jesli x<0 albo x gdy x≥0 u Ciebie
x<0 zatem wynosi −x czyli odp −x+1
28 kwi 16:34
ania: 
no tak, i właśnie moje pytanie brzmi: dlaczego tak, a nie np. x + 1; bo przecież usuwając
wartość bezwzględną x będzie zawsze dodatnie, i tu mi wychodzi sprzeczność pomiędzy
rozwiązaniem...
28 kwi 16:34
Tomek.Noah: no nie, masz x<0 tak? a jakie jest "twierdzenie" wartośći bezwglednej?
28 kwi 16:37
28 kwi 16:38
ania: a, już przetworzyłam to wszystko, i rozumiem, dzięki
28 kwi 16:39
mmm: a ja nie rozumiem, dlaczego skoro wartość bezwzględna z dowolnej liczby jest dodatnia, to tu
wychodzi ujemna. skoro tak to dlaczego I−4I = 4? może ktoś to wytłumaczyć?
28 kwi 17:02
konrad: a gdzie tu Ci wychodzi ujemna wartość bezwzględna?
28 kwi 17:03
mmm: no wychodzi z tego, że IxI = −x
28 kwi 17:09
mmm: proszę o wyjaśnienie najlepiej na przykładzie z liczbą zamiast x
28 kwi 17:09
28 kwi 17:10
mmm: no tak, wiem, widzę, tylko że skoro tak, to dlaczego I−4I = 4, a nie −4?
28 kwi 17:11
konrad: |−4|=−(−4)=4
28 kwi 17:13
Tomek.Noah:
| | ⎧ | a+b gdy a+b≥0 | |
| |a+b|= | ⎩ | −a−b gdy a+b<0 |
|
|x|=4 czyli x=−4 albo x=4 bo |−4|=|4|=4 tak samo |x|=|−x|
28 kwi 17:14
mmm: aha, to chyba już rozumiem, dzięki
28 kwi 17:17