maturalne z pazdro prosze o pomoc
crap: Dwaj turysci przebyli tą samą trasę dlugosci 15 km. Drugi turysta szedl z predkoscia o 1 km/h
mniejsza niz pierwszy, przez co trase te pokonal w czasie o 1 godzine i 15 minut dluzszym niz
pierwszy turysta. Oblicz srednia prêdkosc pierwszego turysty na tej trasie.
V=
15t
V−1=
15t+1,15
podstawiam:
15t−1=
15t+1,15 dalej wychodzi mi cos kosmiczego da sie jakos to proscej/
inaczej zapisac/moze robie gdzies blad prosze o podpowiedz
Eta:
Najprościej tak:
v*t=s , v,t>0
Rozwiąż układ równań
v*t=15
| | 5 | | 5 | | 5 | |
(v−1)(t+ |
| )=15 ⇒ t= |
| v− |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
v
2−v−12=0
dokończ...........