| |x^2 - 4| - x| = 2 równanie z wartoscią bezwzględną!
ricko: | |x2 − 4| − x| = 2 bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania!
29 kwi 19:35
29 kwi 19:43
ricko: tak, tylko co jeśli mam kwadrat?
29 kwi 19:45
ricko: nic sie nie zmienia?
29 kwi 19:46
Duds: wyszło mi x1=−1 x2=3 x3=−1 x4=2. Niech ktoś policzy, jak wyjdzie tak samo to dam Ci
rozwiazanie.
29 kwi 19:46
blogther: kurcze nie jestem peny na 100 % ale powinno byc chyba 8 pierwiastkow no moga sie jeszcze
powtarzac jakies
29 kwi 20:00
ricko: no bo tu delta potem mam liczyc czy jak? wlasnie nie wiem do konca jak obliczyc to, bo z tej
strony co Skipper podal to jest zupelnie inna sprawa...
29 kwi 20:01
blogther: ja to robie tak
| |x2 − 4| − x| = 2
|x2 − 4| − x = 2 lub |x2 − 4| − x = − 2
badam kiedy x2 − 4 jest dodatnie a kiedy ujemne
x2 − 4 = (x −2)(x +2)
dla x∊ (−2;2) to jest x2 − 4 ujemne
− x2 + 4 − x = 2 lub − x2 + 4 − x = − 2
porzadkuje i licze Δ a potem sprawdzam ktore rozwiazanie naleza do x∊ (−2;2)
tak samo robie dla x∊(− ∞;−2> u <2; +∞) gdzie x2 − 4 jest dodatnie
x2 − 4 − x = 2 lub x2 − 4 − x = − 2
i tak samo jak wyzej
29 kwi 20:09
blogther: dla 100% pewnosci spytaj rumpka lub kogos innego jak to jest ja bym rozwiazał to w ten
sposob
29 kwi 20:10
ricko: bloghter, zrobiłem twoim sposobem i wynik mi dobry wyszedł. dzieki wielkie
29 kwi 20:25
blogther: okey to dobrze wiedziec
29 kwi 20:29
blogther: a ja mam jeszcze pytanie w tym temacie jak zapisac odpowiedz mam napisac tak
dla x ∊ (−2;2) rozwiazanie m jest x = −1
a dla x∊(− ∞;−2> u <2; +∞) jest x= −2 x= 3 x=2
czy poprostu napisac rozwiazaniem rownanie sa x ∊{ −2, −1, 2, 3}
29 kwi 21:44
konrad: to ostatnie, przy czym powinno być 1 nie −1
29 kwi 21:48
blogther: no tak masz racje
29 kwi 22:01