Parametr m
Basiek: Dla jakich wartości parametru m równanie
mx
4−(2m+6)x
2+9−m
2=0
ma cztery rozwiązania?
Nie chce mi wyjść, więc zastanawiam się, czy wypisuję dobre warunki:
{m≠0
{Δ≥0 (czy tylko większa?)
28 kwi 17:15
rumpek:
t = x
2, t > 0
| ⎧ | m ≠ 0 | |
| ⎜ | Δ ≥ 0 | |
| ⎨ | x1 + x2 > 0 |
|
| ⎩ | x1 * x2 > 0 | |
28 kwi 17:19
rumpek: Znaczy:
t
1 + t
2 > 0
t
1 * t
2 > 0
28 kwi 17:20
28 kwi 17:22
rumpek: Nie widziałem podstawienia t = x
2 
i nadal nie widzę, co jest dość kluczowe
28 kwi 17:24
Basiek: Ważne, że na kartce jest. Ja jestem dość leniwa, więc zwyczajnie nie chce mi się wszystkiego
przepisywać...
Ale niech CI będzie, że masz rację, jeśli Cię to uszczęśliwi
28 kwi 17:25
rumpek: Uszczęśliwi mnie zdany polski
28 kwi 17:27
28 kwi 17:28
Basiek: Jesteś niemożliwy

Ja rozumiem, że się stresujesz, szczerze mówiąc też się boję, że polski
obleję. Nie trzeba ku temu wiele. Ale jeśli nie będziesz miał szczególnego pecha, to zdasz. I
to dość dobrze
28 kwi 17:33
rumpek: Zależy

Zakładam, że 3 maja na roweru przejadę koło 100km

pomaga się zrelaksować.
28 kwi 17:34
Basiek: Hahaha. Ja słodkie lub książka

Każdy ma pewnie własny sposób

Ale zdać, zdasz. Będę trzymać kciuki.

Mógłbyś mi rozwiązać:
| (9−m2) | |
| >0 ? Mam rozpatrywać dwa przypadki?  m<0, m>0? Nachodzą mnie ostatnio dziwne |
| m | |
myśli związane z parametrami.
28 kwi 17:36
Basiek: O Jezu...
dobra, dotarło. Wybacz.
28 kwi 17:37
rumpek:
m(9 − m
2) > 0
−m(m
2 − 9) > 0
m(m − 3)(m + 3) < 0
Dalej już umiesz
28 kwi 17:38
Basiek: Mam momentami takie zaćmienia, za które zresztą mi wstyd
28 kwi 17:41
rumpek: Też tak mam
28 kwi 17:42
Basiek: No chyba nie aż tak. Ja tu od tygodnia spycham na dno świadomości problem z tym parametrem,
napisałam w końcu go, sformułowałam swój problem, kliknęłam "wyślij". I wtedy−trzask− wiem!
28 kwi 17:45
rumpek: Na maturę ci numer telefonu podam

Będziesz wysyłała sms i zajarzysz
28 kwi 17:46
Basiek: Hahaha.

Mam obawy, że mnie już nic nie pomoże
28 kwi 17:50
rumpek: Pomoże pomoże

wiara w siebie

i modlitwa

matura na 100 wtedy
28 kwi 17:52
Basiek: Jeśli coś ma pójść źle, to pójdzie.
Będzie kiepsko. Mam pecha w życiu, nawet sobie go nie wymyśliłam, on po prostu jest.

Czekam na "Wesele", dużo stereo i plani

Możesz się szykować
28 kwi 17:54
rumpek: Odnośnie stereometrii zrób zadanie które wrzuciłem [arkusz dzisiejszy] za 4 pkt
28 kwi 17:55
Basiek: Ale... Aksjomat aktualnie.

Za bardzo się rozdrabniam, nie realizuję własnych planów.
28 kwi 17:57
rumpek: Aksjomat nie pomoże jak nie będziesz znała podstaw
28 kwi 17:59
Basiek: 
Będę... gryźć! Bądź miły.
28 kwi 18:00
rumpek: To masz koło 650km

do przebycia = spokojnie jutro przybędziesz, mam czas
28 kwi 18:01
Basiek: Otworzyli nowe linie lotnicze w kraju, słyszałeś może?
28 kwi 18:02
rumpek: Naturalnie

Zaraz do Arabów wykręcę numer
28 kwi 18:03
Saizou : Witajcie
Basiu co to twojej wypowiedzi na temat wiersza, w kreacji Boga warto jeszcze pokazać topos
Deus Faber− Boga rzemieślnika, budowniczego, który tworzy idealny świat.
28 kwi 18:07
Basiek: Gratulacje, dołączyłeś do zacnego grona ludzi, którzy budzą we mnie rządzę mordu. Jesteś
niemożliwy
28 kwi 18:07
rumpek: Ja pierdziele skąd ty bierzecie te terminy literackie (?)

U was też tak grzeje? 29
oC
28 kwi 18:08
Basiek: Błażej− pisałam tam właśnie o Bogu−budowniczym, tylko nie pamiętałam jak nazywa się to z
łac. to jednak było trochę czasu temu... Artifexa kojarzyłam

Ale Faber− tak, masz rację
28 kwi 18:08
Saizou : było to by liczone jako walory pracy
28 kwi 18:09
rumpek: Basiek chcesz zadanie z parametrem? Proste w miarę
28 kwi 18:12
Basiek: Oczywiście, że tak.

Ale tak jak mówię, to taki lekki zarys tłumaczenia. Wszystko zmyśliłam/
wygrzebałam z pamięci. Zresztą, nie mam monopolu na rację.

Ja w ogóle rzadko mam rację.
28 kwi 18:12
Basiek: Chcę.

Ale już widzę to "proste"
28 kwi 18:12
rumpek: To się zdziwisz, jak kardynał Dziwisz
28 kwi 18:13
rumpek:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie mx
2 − 4|x| + m + 3 = 0 ma 4
rozwiązania
28 kwi 18:14
Basiek: Powiedz mi, czy te zadania, nieważne ile ich zrobię, nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać?
28 kwi 18:18
rumpek: Czemu?

Wystarczy pomyśleć przez jakąś minutkę jakie warunki, i podstawienie.
28 kwi 18:19
Basiek: m∊(−4,0)∪(0,1)
Jeśli będzie okej, to się zdziwię.
28 kwi 18:20
rumpek: Ale, że jako końcowa, to nie

a, że jako delta większa to też nie
28 kwi 18:22
Basiek: Hahaha

Zarządzam przerwę generalną. Chyba muszę zrobić lekki odpoczynek, mam dość.
28 kwi 18:25
28 kwi 18:31
rumpek: Kto się podaje za mnie? No słucham.
28 kwi 18:32
Basiek: hahahahahhaha
28 kwi 18:33
rumpek: To trochę nie miłe, jak chcesz dodawać filmiki odnośnie kibiców to proszę ze swojego nicku.
Dlatego jestem za wprowadzeniem rejestracji na tym forum.
28 kwi 18:33
Basiek: Za mnie też. Ale sama bym pewnie napisała "hahaha", bo filmik jest zaprawdę, powiadam Wam−
zabawny.
28 kwi 18:34
rumpek: Znowu ten "lewak" wrócił

od tej dziadowskiej strony
28 kwi 18:37
Basiek: Widzę. Tak bardzo mnie lubi, że czasem bawi się w moje alter ego
28 kwi 18:39
rumpek: Zakładam, że mojego nicku też użył
28 kwi 18:40
28 kwi 18:40
Basiek: I wiesz, co
Rumpek? Kiedyś gość był zabawny, teraz jest tylko żałosny.
Szkoda mi takich ludzi, naprawdę. Chyba mam za dobre serduszko.
A teraz idę, będę później

Miłego wieczoru CI życzę
28 kwi 18:43
rumpek: 
Wzajemnie

Też zmykam na rowerek
28 kwi 18:44