prawdopodobieństwo
gg: Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia:
A – na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek
Ω= 36
z nieparzystych mamy : 1,3,5
i dalej nie wiem jak to rozwiązać
28 kwi 20:33
gg: B – suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A U B.
B mam − 15
A − nie wiem
i też nie wiem co z tą sumą
28 kwi 20:41
gg: A=9
28 kwi 20:45
28 kwi 20:46
gg: | 24 | | 2 | | 7 | |
| |
| ? w odp. jest |
| |
| 36 | | 3 | | 12 | |
nie wiem skąd .,.... może ktoś powie ... ?
28 kwi 20:48
gg: tam miało być = a nie
28 kwi 20:49
krystek: A={(1,1)(1,3) (.....} itd wypisz
B{(5,3)(5,4) ....}
AUB=AUB/A∩B musisz odjąć ilość powtarzających się − występujących w A i wyst. w B
28 kwi 20:50
Mistrzu: Zatem:
Ω = 62 = 36
W prawdopodobieństwie A mamy = [ 1, 3 , 5 ] w jednym rzucie i [ 1, 3, 5 ] w drugim rzucie czyli
w sumie 6, czyli A = 6
W prawdopodobieństwie B mamy = [ 11, 12, 13, 14, 15, 16; 21, 22, 23, 24, 25, 26; 31, 32, 33,
34, 35, 36; 41, 42, 43 ,44 ,45, 46; 51, 52, 53, 54, 55, 56; 61, 62, 63, 64, 65, 66] z czego
nie mniejsze od 8 jest [ 26, 35, 36, 44, 45, 46, 53, 54, 55, 56, 62, 63, 64, 65, 66], czyli B
= 15
Więc prawdopodobieństwo wynosić będzie:
( 6 + 15) / 36 = 21 / 36 = 7/12
28 kwi 21:02
gg: kurczę nie wiem ilość zdarzeń, która się powtarza to 3 { (3;5) , (5;3), (5;5) }
i to jest odp .
28 kwi 21:08
gg: dzięki
28 kwi 21:10
krystek: @[Mistrzu]] zbyt mało, nie wprowadzaj w błąd w zdarzeniu B również. @gg pomyśl Wypisz
sobie
A={....
B={ ......
Pomogę!
28 kwi 21:14
Mistrzu: @krystek wyrażaj jasno to, co chcesz powiedzieć. O jaki błąd dokładnie Ci chodzi?
Mógłbyś się zająć zadaniem, które wrzuciłem na stronę główną, bo na chwilę obecną nikt się nie
kwapi.
28 kwi 21:57
Mistrzu: @gg czy moje rozwiązanie zgadza się z Twoją odpowiedzią?
28 kwi 21:58
krystek: A={(1,1)(1,3)(15)(3,1)(3,3)(3,5)(5,1,)(5,3)(5,5)} mocA=9
B={(2,6)(3,5)(3,6)(4,4)(4,5)(4,6)(5,3)(5,4)(5,5).(5,6)(6,2)(6,3)(6,4)(6,5)(6,6)} mocB=15
moc AUB=21
P(AUB)=U{21}[36} chyba ,że coś pominięte prosze sprawdzić.
28 kwi 22:26