proszę o sprawdzenie!!
kwadrt: Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km, wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj
rowerzyści. Rowerzysta jadący z miejscowości B do miejscowości A jedzie ze średnią prędkością
mniejszą od 25km/h. Rowerzysta jadący z miejscowości A do B wyjeżdża o 1 godzinę wcześniej i
jedzie ze średnią prędkośćią o 7km/h większą od średniej prędkości drugiego rowerzysty.
Rowerzyści spotkali się w takim miejscu, żę rowerzysta jadący z miejscowości A przebył do tego
miejsca 9/13 całej drogi z A do B. Z jakimi średnimi prędkościami jechali obaj rowerzyści?czy
to jest poprawne:
126=(v+7)(t+1)
56=vt
t=56/v
126=56+v+7t+7
63=v+7*56/v
63=v+392/v /*v
63v=v2+392
v2−63v+392
√Δ=49
v1=7 v v2=56 v2<25 więc sprzeczne
29 kwi 23:22
29 kwi 23:46