obliczyć granicę
ALA: obliczyć granicę:
lim (1−x2)ln(1−x2)
x zmierza do 1−
23 kwi 18:53
Krzysiek: 'wrzuć' (1−x2 ) do mianownika i skorzystaj z reguły de l'hospitala
23 kwi 18:55
Alkain: Jeśli zmierza do jedynki to granica 0. Widać na oko bez liczenia
23 kwi 18:57
ALA: | | (1−x2)ln(1−x2) | |
Jak mam wrzucić do mianownika w sensie ze mam uzyskać coś takiego |
| |
| | 1−x2 | |
29 kwi 15:49
ALA: zrobiłam to tak: x zmierza do 1−
| | (1−x2) | | 2x | |
lim (1−x2)ln(1−x2)=lim |
| =lim |
| =lim2x*U{1} |
| | | | | |
| | 2x | | 2*(−1) | |
{1−x2}= |
| = |
| =0 |
| | 1−x2 | | 1−(−1)2 | |
29 kwi 16:05
Basia:
nie tak
lim
x→1−[−(1−x
2)] = 0
29 kwi 16:09