potegi
ventura: 214+214 to ile to?
30 kwi 10:59
Kejt: =2*214=215
30 kwi 11:00
Vizer: 2*214=215
30 kwi 11:00
ventura: 2*2 to 4
30 kwi 11:03
Tragos: 214(1 + 1) = 2 * 214 = 215
30 kwi 11:04
ventura: no z zapisu 2*214 ci wyszło 215 ? chyba 414
30 kwi 11:07
Kejt: 214+214=214(1+1)=2*214=21*214=214+1=215
30 kwi 11:11
ventura: gdzie taki wzór znalazłes?
30 kwi 11:15
Kejt: znalazłaś.
to na podstawie tego wzoru:
an*am=an+m
30 kwi 11:20
Vizer: to jest podstawa

a
b*a
c=a
b+c. Najlepiej to szukać w czymś takim jak podręcznik do
gimnazjum z matematyki.
30 kwi 11:21
ventura: no to 214+214=228 z tego wzoru
30 kwi 11:39
Kejt: między "an" a "am" masz mnożenie czy dodawanie?
30 kwi 11:41
ventura: | | 1 | |
a il wam to wychodzi 84*( |
| )8 = |
| | 4 | |
30 kwi 11:42
ventura: to 25+25 to 26?
30 kwi 11:43
Marti: ventura we wzorze masz mnozenie, nie mozesz go zastosowac do sumy tak jak to zrobiłes, dlatego
2 do 14 wyciagasz przed nawias zeby miec iloczyn, podstawa pozostaje bez zmian a wykładniki
dodajesz czyli 1+14=15. i masz 2 do 15
30 kwi 11:45
ventura: a ten przykład z 30 kwi 11:42
30 kwi 11:50
Kejt: tak. 25+25 to 26.
30 kwi 11:50
ventura: a jak jest 35+35+35 =?
30 kwi 11:51
Kejt: tamto najlepiej zamienić sobie na potęgi liczby 2.
8
4=(2
3)
4=2
12
| | 1 | | 1 | |
( |
| )8=( |
| )8=(2−2)8=2−16 |
| | 4 | | 22 | |
zatem:
| | 1 | |
84*( |
| )8=212*2−16=212+(−16)=2−4 |
| | 4 | |
30 kwi 11:53
Kejt: to na tej samej zasadzie. zauważ, że są trzy trójki. więc 3*35=36
30 kwi 11:53
ventura: no ale za co 3*35 kurcze
30 kwi 11:54
Kejt: 35+35+35=35(1+1+1)=35*3=35*31=35+1=36
30 kwi 11:56
ventura: aaaa. oki
30 kwi 11:57
ventura: a jak mam potege pod pierwistkiem to jak to?
30 kwi 11:57
Kejt: pokaż.
30 kwi 11:58
ventura: nie wiem jak to zapisac np pierwiastek z 280=pierwiastek trzeciego stopnia z a do 60
30 kwi 12:00
ktos:
√280=(280)1/2=240
30 kwi 12:01
ventura: tam miało byc pierwiastek trzeciego stopnia z 4 do 60
30 kwi 12:03
Kejt: 3√460=460/3=420
30 kwi 12:04
ventura: 3*415+230 które pierwsze sie robi?
30 kwi 12:04
ktos:
3√460=(460)1/3=420
30 kwi 12:05
Kejt:
=3*230+230=230(3+1)=230*4=230*22=232
30 kwi 12:05
ventura: a takie cos 7 do potegi 2/3 *pier 3 stopnia z 7
30 kwi 12:11
Kejt: =72/3*71/3=72/3+1/3=71=7
30 kwi 12:14
ventura: a co jest wieksze 310 czy 105 515czy1110 260 czy 1018
30 kwi 12:22
Kejt: spróbuj to doprowadzić do takiej postaci by te liczby miały taki sam wykładnik potęgi bądź
podstawę.
30 kwi 12:24
ventura: to sie nie da
30 kwi 12:24
Kejt: da się. trzeba tylko szare komórki wysilić i pokombinować. Męcz się, nie może być za łatwo
30 kwi 12:25
ventura: a nie moge na kalkulatorze wymnozyc?
30 kwi 12:26
Kejt: nie, spróbuj nad tym posiedzieć i się zastanowić.
np.
310=95
95<105
czyli
310<105
30 kwi 12:27
ventura: a ten drugi przykład sie tak da?
30 kwi 12:30
ventura: a jeszcze spytam jak mam 3 do potegi 6/9*3 do 2/3 to moge w potegach taki sam mianownik zrobic?
30 kwi 12:30
ventura:
30 kwi 12:37
Kejt: nawet nie musisz bo w tej pierwszej potędze ułamek się skraca.
30 kwi 12:39
Kejt: każdy się tak da..tzn. trochę inaczej, ale nic ponad normalne wzory tutaj nie ma.
30 kwi 12:40
ventura: a jak sie nie skraca?
30 kwi 12:40
ventura: to 1110 jaka liczba zastepuje?
30 kwi 12:40
Kejt: to możesz jak najbardziej te ułamki rozszerzać żeby otrzymać takie same mianowniki.
30 kwi 12:41
Kejt: myśl, nie ma tak łatwo
30 kwi 12:43
ventura: to nie zrobie . truudno. nie umiem
30 kwi 12:44
ventura: no podaj ta liczbe
30 kwi 12:54
Kejt: czy to jest rozkaz..?
30 kwi 12:56
guest: to dla was 36 + 36 = 37. Gratuluje
30 kwi 12:56
ventura: prosba nie rozkaz
30 kwi 12:56
ventura: guest to jakis bład?
30 kwi 12:57
Kejt: zastanów się na co da się podzielić 10 i 15..przez jaką tę samą liczbę.
30 kwi 12:58
guest: ktoś napisał, że 25 + 25 = 26. Nie ma takiej zasady. może to zadziałało tylko dla tych
liczb.
30 kwi 12:59
ventura: przez 5
30 kwi 12:59
mala2: temat:
Iloczyn i iloraz potęg o jednakowych podstawach
am * an = am+n
podręcznik Matematyka z plusem gimnazjum 2 klasa str 15
30 kwi 13:00
ventura: guest to jest prawda. dobrze to jest
30 kwi 13:00
ventura: ale tam jest dodawanie nie mnozenie
30 kwi 13:00
guest: 35 + 35 = 3?
30 kwi 13:00
ventura: 36
30 kwi 13:01
Kejt: no dobrze. to teraz podziel 10 przez 5 i 15 przez 5.
i zapisz to w takiej postaci:
10:5=a
(11a)5=...
15:5=b
(5b)5=...
30 kwi 13:01
Kejt: nie.
35+35=2*35
i nic więcej.
30 kwi 13:02
guest: 35(1+1) = 35(2). dla "2" to zadziałało ale tylko dla "2".
30 kwi 13:02
ventura: 1255 i 1215?
30 kwi 13:03
Kejt: tak

to teraz porównaj te liczby, która będzie większa?
30 kwi 13:03
ventura: 30 kwi 11:50 o tej godzinie napisałas ze 36
30 kwi 13:04
Kejt:
bo są dwie dwójki a nie dwie trójki.
to tak działa jak masz:
dwie dwójki
trzy trójki
cztery czwórki
pięć piątek
itd.
30 kwi 13:05
ventura: aha
30 kwi 13:06
ventura: 3*95−310 to nie bedzie 39?
30 kwi 13:15
Kejt: nie.
30 kwi 13:16
ventura: czemu? tłumaczysz tak a pozniej z tego mi nie wychodzi. obliczysz to? prosze
30 kwi 13:19
Kejt: nie tłumaczyłam Ci tak na pewno.
95=310
3*310−310=310(3−1)=2*310
30 kwi 13:21
ventura: przepraszam a jak zamiast tej pierwszej 3 jest 10?
30 kwi 13:24
Kejt: sprecyzuj pytanie, bo nawet nie jestem w stanie go zrozumieć.
30 kwi 13:25
ventura: 10*95−310
30 kwi 13:27
Kejt: obliczyłam to w poście z 13:21..
30 kwi 13:29
ventura: ale 10* a nie 3*
30 kwi 13:34
Kejt: 10*310−310=310(10−1)=310*9=310*32=312
30 kwi 13:42
ventura: dziękuje ślicznie za pomoc i życze mile spedzonego majowego weekendu
30 kwi 13:45
Kejt: Nawzajem.
30 kwi 13:46
5 wrz 21:32