gfa
blogther: Wśród wszystkich graniastosłupów prawidłowych trójkątnych w których suma długości wszystkich
krawędzi jest równa 60 jest taki który ma największe pole powierzchni bocznej. Oblicz długość
wysokości tego graniastosłupa.
wszystko policzyłem wyszło mi ze a = 5 a H = 10
tylko ma pytanie co do załozen
a > 0 i H > 0 to oczywiste ale w niektorych roziwazniech podobnych zdanan jest jeszce cos
takiego
moje H zapisałem tak H = 20 − 2a i mam zapisane załozne ze H >0
czyli musze policzyc jeszcze cos takiego
20 − 2a > 0
a < 10
co daje mi ze a∊(0;10) tak?
czyli dla H pozostaje takie załoznie ze H > 0 i nic wiecej prawda?
30 kwi 09:44
Mila: Tak, wszystko dobrze.
30 kwi 10:00
blogther: dzieki
30 kwi 10:03