Funkcja
euklides: | | 2 | |
Zbiorem wartości f(x)= |
| −3 jest: |
| | x | |
29 kwi 23:43
Eta:
ZW= R\{−3}
29 kwi 23:53
euklides: Na maturze nie będzie czasu na rysunki, można to szybko policzyć?
29 kwi 23:56
pigor: suma przedziałów
(−∞ ; −3)U(−3 ; +∞) , czyli zbiór
R \ {−3} . ...
29 kwi 23:56
Saizou : | | 2 | |
zauważ że wzór powstał w wyniku przesunięcia funkcji f(x)= |
| o 3 jednostki w dół. zatem |
| | x | |
asynopta pozioma przesunęła się o 3 jednostki w dół
29 kwi 23:57
Saizou : czy można to tak zinterpretować?
29 kwi 23:58
Eta:
A ileż to czasu zajmie?

To podstawowy wykres po przesunięciu w dół o 3 jednostki !
30 kwi 00:00
pigor: ... tu nie musisz nic liczyć i rysować też, tylko wystarczy "widzieć" , co się dzieje z
wykresem funkcji homograficznej przesuwanym w dół lub do góry . ...
30 kwi 00:02
Eta:
Aby "widzieć " ......... trzeba znać wykres
30 kwi 00:04
euklides: Ok, już to widzę. Dzięki wszystkim. Wszystko jasne
30 kwi 00:04
Eta:
30 kwi 00:05