?
Anula: dlugosc krawedzi podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest rowna 2√3, a kat nachylenia
krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy ma miare 60 stopni. oblicz objetosc. Wyliczyłam
pole trójkąta i wysokość i wiem że wysokość to jest 2/3h lub 1/3 h , i jak daje 2/3h=3 to mi
wychodza kompletne bzdury powinno być że 2/3h jest 2, ale przyrównałam jedną wysokość do
drugiej i nie wychodzi nic co źle robie
28 kwi 16:31
mala2: h = a √32 = 3
23h = 2
28 kwi 16:53
Anula: a to nie powinno bć tak że jak mam 2/3h=x to za h mam podstawić tą 3? bo ja dawałam 2/3h=3 i
już wiem czemu mi źle wychodziło
28 kwi 17:06
mala2: Nie podstawiłaś a do wzoru na wysokość tr. równobocznego.
a √32=2√3*√32=3
2/3 h ≠ 3, bo h = 3
Zrób to z zależności w trójk. o kątach 90, 60, 30.
28 kwi 17:19
mala2: po podstawieniu a i H = 2√3
V = 6
28 kwi 17:36
Anula: nie, to podstawiłam wszystko tylko chciałam wyliczyć 2/3 wysokości żeby wyliczyć H w
ostrosłupie i przyrównywałam do 3 zamiast 3 dać za h
28 kwi 22:28