całki
ktos: pole powierzchni ograniczone wykresami:
2x−y2=0
2x+y−6=0
czyli zapewne najpierw sprowadzam równania do postaci y=... i potem obliczam punkty przeciecia
ale co dalej, bo jak spojrzałem na wykres to nie wiem od której funkcji którą odjąć http://www.wolframalpha.com/input/?i=2x-y^2%3D0+and+2x%2By-6%3D0
29 kwi 12:11
Basia:
y2 = 2x
y = −2x+6
czyli masz parabolę i prostą
y2
x =
2
y2
2*
+ y − 6 = 0
2
y2 + y − 6 = 0
(tak najprościej, ale można też inaczej)
Δ = 1−4*1*(−6) = 25
−1−5
9
y1 =
= −3 ⇒ x1 =
2
2
−1+5
4
y2 =
= 2 ⇒ x2 =
= 2
2
2
punkty wspólne A(2;2) B=(92; −3)
czyli masz
P = 0∫2√2x dx+2∫3(−2x+6) dx − [ 0∫3 −√2xdx + 3∫4,5 (−√2x−(−2x+6)) dx