Tożsamości trygonometryczne.
Anka: Dzień dobry, czy ktoś mógłby mi z tym pomóc?Chciałabym wiedzieć jak to się liczy. Pozdrawiam
1.Oblicz
a) sin
2 25'+ sin
2 42'+ sin
2 65'+ sin
2 48'
| | 1+2sin 60' | | 1−sin30' | |
b) |
| + |
| |
| | 4 cos 45' | | 2 cos 45' | |
2.Sprawdź czy podane równania są tożsamościami trygonometrycznymi
b) sin α* ctg α= sin (90−α)
29 kwi 08:08
b.: ad a)
sin 25' = cos(90'−25') = cos 65'
ad b)
można podstawić za sin 60', itd., konkretne wartości i policzyć
29 kwi 08:57
Dawid: Dzien dobry
w pierwszym a) Ci niestety nie pomoge, jak bym liczyl wyliczyal PI widzac ze pi = 180' ale to
nie wiem
ale b) to proste
z tablic dokladnie wiesz ile wynosi sin60' sin 30' cos45' i poprostu podstawiasz i wyliczasz
2 a) to
sin/cos / sin * cos = 1
sin/cos * 1/sin * cos = 1/cos * cos = cos/cos czyli 1
b ) sin * cos/sin (sinusy sie skracaja) i zostaje i zostaje cos i jesli dobrze pamietam to cos
= sin (90 − alfa)
tylko te 1 a) to nie wiem
29 kwi 09:07
29 kwi 09:09
Dawid: chodzlilo mi cos = sin(90−α)
sorka, nad ranem troche koncentracji brak
29 kwi 09:11