przekształcenie y=1+p{2x-x^2) tak aby otrzymać x.
murphy: Mam takie pytanie o przekształcenie
Jak z czegoś takiego: y=1+√2x−x2 otrzymać x? Wiem że ma wyjść x=2−√1−y2 ale jakoś nie
wychodzi mi. Będę wdzięczny za pomoc.
29 kwi 16:06
Basia:
mnie wychodzi inna odpowiedź
y−1 = √2x−x2
(y−1)2 = 2x−x2
(y−1)2 = − (x2−2x+1−1)
(y−1)2 = −[ (x−1)2 −1 ]
(y−1)2 = −(x−1)2 + 1
(x−1)2 = 1−(y−1)2
x−1 = ±√1−(y−1)2
x = 1±√1−(y−1)2
kiedy +, a kiedy − należałoby jeszcze rozstrzygnąć
29 kwi 16:34
murphy: Masz rację. Dzięki
29 kwi 20:22